Italiji preti raspad i spajanje sa Balkanom

Kataklizma

Italiji preti raspad i spajanje sa Balkanom

Planeta -
Naučnici posle serije zemljotresa koji su zadesili Italiju tvrde da se neki delovi ove zmlje pomeraju i da će biti spojeni sa Balkanom,a zabeleženo je kretanje delova teritorije u različitim smerovima

RIM- Pomeranje tla pokazuje da se Italija raspada, što su GPS detektori koje su postavili geolozi širom zemlje, zabeležili da se delovi Italije pomeraju u različitim smerovima.

Tako jug Italije kreće u smeru Balkana, delovi severa zemlje se pomeraju prema jugozapadu, Sicilija plovi u smeru kopna, a Rim se kreće na sever , dok se centralna Italija pomera prema Istoku, objavili su naučnici koje je angažovala nemačka agencija Dojče Vele, piše hrvatski portal tportal.hr.

Prema navodima ovih naučnika u dalekoj budućnosti neki delovi Italije biće povezani sa Alpima, drugi delovi sa Balkanskim poluostrvom, dok će neke regije opstati ostrva u moru zbog brojnih zemljotresa.

Naučnici objašnjavaju da je uzrok čestih zemljotresa u Italiji kritičan položaj ove zemlje koja je zapravo stisnuta jer je sa juga pritiska Afrička tabla i gura je prema evropskom kontinentu.

Zona sa najvećim pritiskom piše Dojče Vele su Alpi, sa istoka taj deo Italije pritiska Jadranska tabla koja se nalazi pod Italijom zbog koje se izdižu Apenini koji se protežu od severa prema jugu zemlje, dok se na zapadu nalazi Korzika, koja se nalazi na Evropskoj tabli, koja se pomera tri milimetra godišnje u smeru prema Italiji.

Stručnjaci se ograđuju i tvrde da zasada mogu samo da kažu koje suzoe delimično ugoržene, jer se korsite zasada podaci o istoriji zemljotresa, od koga je ugrožena čitava zemlja, ali najviše područije oko grada Bolonje.

Paola Severino
Paola Severino

Robijaši obnavljaju zemljuItalijanska ministarka pravosuđa Paola Severino pomenula je mogućnost da osuđenici za lakša krivična dela budu uključeni u obnovu regiona pogođenog snažnim zemljotresima. U pitanju su zatvorenici koji nisu opasni i koji su već u režimu poluslobode. Inače, materijalna šteta u nizu zemljotresa u Italiji još nije izračunata, ali veruje se da je reč o sumi većoj od milijardu evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track