Brejvik: Bio sam žrtva nasilja muslimana u detinjstvu

suđenje

Brejvik: Bio sam žrtva nasilja muslimana u detinjstvu

Planeta -
Kaže da je u toku detinjstva bio svedok krađe, šamaranja, čak i pokušaja seksualnog zlostavljanja od strane muslimana

OSLO - Norveški masovni ubica Anders Behring Brejvik je na suđenju u Oslu izjavio da je tokom detinjstva bio žrtva nasilja muslimana i da je to vodilo njegovoj "radikalizaciji".

Na suđenju koje se protiv njega vodi zbog ubistva 77 osoba, Brejvik je naveo da se prvi takav incident dogodio kada je on imao sedam godina i da je tada otac jednog od njegovih drugova, poreklom iz Turske, uništio njegov bicikl.

Taj desničarski ekstremista zatim je naveo niz incidenata u kojima su žrtve, u njegovoj mladosti, bili on ili njemu bliski ljudi: krađe, šamaranja, čak i pokušaji seksualnog zlostavljanja, iako su, kako navode neki norveški mediji, devojke koje je pominjao, u policiji negirale te slučajeve.

"Posmatrajući ih odvojeno, sve te epizode nisu toliko ozbiljne, ali zajedno, one su kod mene doprinele formiranju mišljenja o muslimanima", dodao je on.

Brejvik je optužio medije da zataškuju takve incidente ili da čak za njih krive Norvežane prenoseći stav da je nasilje muslimana rezultat "naše netolerancije".

Rekao je i da je prvo pokušao da "promeni Norvešku demokratskim sredstvima", ali da se 2006. godine ipak odlučio za "nasilnu akciju". Tridesettrogodišnji nacionalista objasnio je da je inspiraciju za to našao delom i na internetu. "Na internetu sam došao u dodir s militantnim nacionalistima", rekao je.

Današnja izjava deo je izlaganja odbrane, na suđenje koje treba da se završi 22. juna. Izricanje presude planirano je za period pre prve godišnjice napada 22. jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track