DONETA PRESUDA FRANCUSKOG SUDA: Šefica MMF proglašena krivom!
Foto: Reuters

Novi skandal

DONETA PRESUDA FRANCUSKOG SUDA: Šefica MMF proglašena krivom!

Planeta -

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard proglašena je krivom zbog mahinacija u vreme dok je bila ministarka finansija Francuske. Kristin Lagard možda će biti primorana da se povuče sa svoje funkcije.

Šefici MMF-a pretila je zatvorska kazna od godinu dana i novčana kazna od oko 15.000 evra. Ipak, sudija je napomenuo da se Kristin Lagard, koja je u februaru započela drugi petogodišnji mandat na čelu MMF-a, neće ići u zatvor. Ova presuda naneće ogromnu štetu kako Lagardovoj, ali idestabilizovati MMF u trenutku kada se ova organizacija suočava sa velikim izazovima u vidu grčkog duga i američke ekonomske politike po stupanju Donalda Trampa na dužnost.

Lagardovoj se sudi zbog posledica spora koji je 2008. godine vodio francuski biznismen Bernar Tapi protiv banke Kredi Lione o prodaji kompanije Adidas čiji je bio vlasnik od 1989. godine. Tapi je 2007. godine prodaju kompanije poverio banci koju je potom tužio da ga je u postupku prodaje oštetila. Kristin Lagard, u to vreme ministarka finansija, odobrila je da se taj sudski spor reši arbitražom i država je 2008. godine isplatila Tapiju 400 miliona evra odštete.

Kristin Lagard se zamera što je slučaj Tapi poverila arbitražnom panelu, što nije utvrdila nezavisnost jednog od arbitara i što se nije žalila na odluku arbitraže koja je bila "izdašna" u korist Tapija.

Lagard je optužena da nije sprečila veliku isplatu vlade tajkunu Bernaru Tapiju uključenom i u neke korupcionaške afere. On je napao Kredi Lijone, u to vreme banku u državnom vlasništvu, zbog loše vođene prodaje 1993. kompanije "Adidas Ag" koja je bila u njegovom vlasnitšvu i žalio se na rad likvidatora banke.

To je dovelo do arbitraže koju Lagardova nije pokušala da zasutavi i početne isplate od oko 285 miliona evra za Tapija, što Lagardova nije pokušala da obori. Iako je drugostepeni sud ukinuo isplatu nakon sumnje u nepristrasnost jednog od trjice sudija, francuski sistem je optužio Kristin Lagard.

(Njujork tajms)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track