Najnovije vesti

25 GODINA OD RASPADA: Pad SSSR promenio je planetu
Foto: Shutterstock

Jubilej kraja jedne epohe: Danas je 25 godina od nestanka Sovjetskog Saveza

25 GODINA OD RASPADA: Pad SSSR promenio je planetu

Planeta
21:42h

Raspad „crvenog džina“ mnogi su dočekali s oduševljenjem, ali je svet u poslednjih četvrt veka postao mnogo opasnije i nesigurnije mesto

MOSKVA - Crvena sovjetska zastava na današnji dan pre 25 godina skinuta je s Kremlja, a zamenila ju je ruska trobojka.Tim činom prestao je da postoji Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, jedna od najvećih i najmoćnijih imperija u istoriji.- Podnosim ostavku na mesto predsednika SSSR. Zalagao sam se za opstanak Saveza, ali je prevladala ideja razbijanja. Imali smo svega u izobilju - zemlje, nafte i gasa, drugih prirodnih resursa... Međutim, živeli smo gore od drugih. Razlog je očigledan - zemlju su gušili okovi birokratskog komandnog sistema - poručio je poslednji lider zemlje Mihail Gorbačov tog 25. decembra 1991.

Kako je dodao, „stari sistem raspao se pre nego što je novi počeo da funkcioniše“.- Slučaj je hteo da budem svedok spuštanja zastave. Logična smrt „džina“ izazvala je istovremeno osećaj olakšanja i straha - drugačije valjda nije moglo. Podignuta je trobojka i na zimskom vetru drhtala je nova Rusija. Ipak, te večeri sve je delovalo kao igrarija pojmovima - napisao je ruski pisac Viktor Jerofejev za Dojče vele.Uprkos tome što su pad SSSR mnogi dočekali s oduševljenjem, stručnjaci smatraju da je kraj blokovske podele uveo svet u nestabilnije doba.- Iako je Amerika i pre 1991. imala intervencije u svetu, tek kad je nestao moćni SSSR, počeli su da se mešaju u unutrašnje stvari zemalja širom sveta kršeći međunarodne zakone, bombardujući države i otimajući im delove teritorije. SSSR, koji je na referendumu u martu 1991. većina ljudi podržala, bio je uspešan ne samo za njihove stanovnike već i za globalni mir. Sada, četvrt veka kako je ta pozitivna sila prestala da postoji, i svet je postao mnogo opasnije mesto - piše dr Markus Papadopulos za Raša tudej.E.K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...