Tuđman: Slobo, bićemo najbolji saveznici!
Foto: REUTERS

Klupko se odmotava

Tuđman: Slobo, bićemo najbolji saveznici!

Planeta -
Akademik Dušan Bilandžić otkrio da mu je hrvatski predsednik svojevremeno rekao: Mi ćemo pomoći Srbiji da se proširi, a ona će pomoći nama da se proširimo... Bićemo najbolji saveznici, ali kad podelimo BiH

ZAGREB - Akademik i političar Dušan Bilandžić izjavio je danas da mu je bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman svojevremeno rekao da će on i bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević biti saveznici kada podele Bosnu.

"U jednom je trenutku rekao: 'Mi ćemo pomoći Srbiji da se proširi, a ona će pomoći nama da se proširimo.' A to je proširenje trebalo biti na račun BiH. Nakon toga će, bio je uveren, odnosi između Srbije i Hrvatske biti kao odnosi između Francuske i Nemačke, koje su u 70 godina vodile tri rata. 'Bićemo najbolji saveznici, ali kad podelimo BiH' ", rekao je Bilandžić.

On je dodao da je Tuđmanu skretao pažnju da međunarodna zajednica to neće dopustiti, ali da mu je on na to tvrdoglavo uzvraćao: "Hoće, hoće." "Nije to želeo da prihvati tvrdeći da nema opstanka Hrvatskoj bez podele BiH", dodao je Bilandžić.

Prema njegovim rečima, nakon sastanka sa Miloševićem u Karađorđevu 1991, Tuđman ga je pozvao u kancelariju i rekao mu da će biti u timu koji će pregovarati sa Srbima.

Glavni cilj tih pregovora, koji su se, eufemistički, zvali "pregovori o normalizaciji srpsko-hrvatskih odnosa", bila je, zapravo, podela BiH, dodao je Bilandžić.

"Rekao nam je (Tuđman) da se on dogovorio s Miloševićem da ta dva tima rade na normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske. Ali, trebalo je sakriti pravi smisao tih pregovora. U tim pregovorima uopšte nije bilo reči o normalizaciji odnosa između Zagreba i Beograda. Na njima se isključivo razgovaralo o podeli BiH između Hrvatske i Srbije", rekao je on.

"Rekao nam je tada da su se on i Milošević oko toga načelno dogovorili, a da mi vidimo kako povući konkretnu crtu razgraničenja", kazao je Bilandžić. Kako je rekao, on je pokušao da uveri Tuđmana da nema ništa od tih razgovora, pre svega zbog toga što su Srbi bili maksimalisti i tražili Baranju i kninsku krajinu.

"Pa kako ćemo se onda s njima dogovoriti? Odgovorio mi je da ne komplikujem jer su se Sloba i on dogovorili. Insistirao je da nastavimo razgovore", rekao je Bilandžić.

Na argumente da to neće dozvoliti ni međunarodna zajednica, ni muslimani, Tuđman bi odgovarao: "Pusti ti međunarodnu zajednicu, što Sloba i ja dogovorimo, oni će to prihvatiti, pre ili kasnije. Jer međunarodna zajednica neće imati drugo rešenje".

Tuđmanu je takođe bilo nezamislivo da muslimani mogu da spreče eventualni dogovor Srbije i Hrvatske o podeli BiH, zaključio je Bilandžić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track