NETANJAHU ZAPRETIO NOVOM ZELANDU: Ako glasate za rezoluciju UN, to će značiti objavu rata!
Foto: REUTERS 7 Feb 2016

Ozbiljno upozorenje

NETANJAHU ZAPRETIO NOVOM ZELANDU: Ako glasate za rezoluciju UN, to će značiti objavu rata!

Planeta -

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu uoči glasanja u Savetu bezbednosti UN o rezoluciji protiv jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji rekao je novozelandskom šefu diplomatije Mariju Mekaliju da Izrael zaganje za tu rezoluciju smatra objavi rata.

Novi Zeland je zajedno sa Senegalom, Malezijom i Venecuelom predvodio nastojanja da se prošlog petka glasa o rezoluciji, pošto je Egipat dan ranije odustao od takvog poteza.

Netanjahu je u telefonskom razgovoru s Mekalijem nekoliko sati pre glasanja o rezoluciji rekao da je to skandalozna odluka, preneo je izraelski list Harec.

"Ako nastavite da promovišete tu rezoluciju, s naše tačke gledišta to će biti objava rata. To će narušiti odnose i biće posledica. Mi ćemo opozvati našeg ambasadora u Jerusalim", rekao je Netanjahu prema navodima zapadnih diplomata.

Tog petka je visoki izraelski zvaničnik u Ministarstvu spoljnih poslova najpre pozvao novozelandskog ambasadora u Izraelu Džonatana Kura i upozorio ga da bi Izrael u znak odgovora mogao zatvoriti ambasadu u Velingtonu.

Netanjahuov poziv Mekaliju posle toga bio je poslednji pokušaj da se glasanje spreči ili bar odloži i dobije na vremenu. Neimenovane zapadne diplomate kažu da je razgovor bio oštar i vrlo napet i da je Netanjahu pretio i da takvim pretnjama nema presedana u odnosima izmedju Izraela i neke zemlje Zapada, naveo je Harec.

Makali se nije povinovao, tvrdeći da rezolucija potvrdjuje politiku njegove zemlje.

"To je skandalozna odluka. Ja zahtevam da je ne podržite i ne promovišete", rekao je Netanjahu.

Novozelandski ministar spoljnih poslova je pre mesec dana posetio Izrael i tada je Netanjahu bio sasvim drugačiji, prijatan i prijateljski i pričao kako Izrael širi odnose u regionu, Africi, Aziji i Južnoj Americi.

Mekali mu je govorio o rezoluciji koju njegova zemlja namerava da promoviše. Medjutim, to je bila mnogo blaža i umerenija verzija od one usvojene u petak. Novi Zeland se zalagao za zamrzavanje izgradnje u naseljima, ali i zamrzavanje palestinskih koraka u Medjunarodno krivičnom sudu u Hagu i pozvao na direktne pregovore bez preduslova, za šta se zalaže i Izrael.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track