CNN ŠOKIRAO SVOJOM ANALIZOM ZA 2017. GODINU: Sprema li se Amerika za rat naredne godine?
Foto: Ap 14 Maj 2014

Crne slutnje

CNN ŠOKIRAO SVOJOM ANALIZOM ZA 2017. GODINU: Sprema li se Amerika za rat naredne godine?

Planeta -

Američka TV stanica CNN analizirala je moguću situaciju u Americi naredne godine i koji su to najveći problemi sa kojima će se suočiti ova država.

CNN smatra da bi neke političke teme mogle da dominiraju čitavom godinom i utiču na mnogo togaJedna od njih je sigurnost srednje klase

CNN zaključuje da se Amerikanci srednje klase muče. Mnoge porodice ne misle da im je budućnost osigurana. Sa strahom gledaju na rastući jaz između bogatih i siromašnih. Puno bolje stoje nego prethodnih godina što se tiče zaposlenosti i prihoda, ali ti poslovi nisu stabilni.

Ekonomska nesigurnost oterala je milione glasača od Hilari Klinton Donaldu Trampu. Koja god podela postoji između stranaka, imaju nešto zajedničko oko ove teme. Samo je pitanje hoće li Trampova administracija nešto preduzeti oko toga.

Ključ bi mogao biti u planiranom paketu obnove i izgradnje američke infrastrukture, koji bi mogao biti stimulans potrošnje koji će radnicima doneti dobre poslove.

Jedno od gorućih pitanja je i borba protiv terorizma. CNN smatra da je vreme za potpunu promenu antiterorističke politike. SAD i svet suočavaju se s raštrkanom terorističkom mrežom koja zavisi od pojedinaca koji čine užasne stvari u njeno ime. Ovakvi napadi nazivaju se napadima na "mekane mete".Kao nacija, SAD nema strategiju za borbu protiv takvih napada. Morao bi se pronaći bolji način da se označe pojedinci koji bi mogli biti problematični. Takođe, trebalo bi se fokusirati i na meke mete, a ne samo na veća turistička odredišta.

Televizija se osvrće i na Trampove kritičare koji smatraju da bi njegovo vladanje moglo ugroziti slobodu medija i građanske slobode, a onda se osvrću i na američko novinarstvo za koje kažu da je u krizi.

S druge strane, CNN zaključuje da nije jasno ni šta će uraditi američke Demokrate, jer jedni smatraju da bi trebalo da sarađuju sa Trampom a drugi se protive tome.

Međutim, CNN se pita da li će Amerika ući u rat naredne godine. Oni smatraju da Tramp ima "neobične planove" za borbu protiv pretnji, kao što je Islamska država i podsećaju na njegov razgovor sa tajvanskim čelnicima, uprkos protivljenju Kine. CNN podseća da novi američki predsednik podržava rusku vladu, a u svoju je vladu stavio ljude koji na vojsku gledaju kao na prvu opciju.

"Građanski rat u Siriji doveo je do humanitarne katastrofe. Ojačani Vladimir Putin će još više podržavati sirijskog predsednika, a svet napeto čeka šta će se sledeće desiti.Najvažnija stvar je iranski nuklearni sporazum. Ako ga Tramp odbaci, to bi značilo sve veće približavanje rata s Iranom.

Amerika u 2017. godinu ulazi podeljena - jedna se strana boji posledica Trampovog predsednikovanja, a druga ima velika očekivanja u pozitivnom smeru kojim bi trebalo da počnu da se kreću. Uskoro će se videti ko je bio u pravu", zaključuje CNN.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja