I LONDON LJUT NA VAŠINGTON: Tereza Mej nagazila Kerija zbog napada na Izrael
Foto: Fonet AP

Puklo

I LONDON LJUT NA VAŠINGTON: Tereza Mej nagazila Kerija zbog napada na Izrael

Planeta -

LONDON - Britanska premijerka Tereza Mej napala je administraciju SAD zbog osude jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, čime je, kako se čini, stala na stranu budućeg predsednika Donalda Trampa, prenose danas londonski mediji.

Njen portparol je kritiku usmerio na državnog sekretara SAD Džona Kerija, koji je aktuelnu izraelsku vladu označio "najdesnijom u istoriji", rekavši da premijerka Mej ne smatra da je na mestu da Keri napada demokratski izabranu Vladu Izraela.

"Mi ne verujemo da je način za pregovaranje o miru fokusiranje na samo jedno pitanje, u ovom slučaju izgradnju naselja, kada je jasno da je sukob izmedju Izraelaca i Palestinaca tako duboko složen", rekao je neimenovani portparol.

"Mi ne verujemo da je u redu napadati sastav demokratski izabrane vlade jednog saveznika. Vlada veruje da će pregovori uspeti ako se vode izmedju dve strane uz podršku medjunarodne zajednice", rekao je portparol, dodavši da London i dalje veruje da je jedini put za trajni mir kroz rešenje o dve države i da je izgradnja naselja na okupiranoj palestinskoj teritorji ilegalna.

Mejova je reagovala pošto je novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp optužio administraciju Baraka Obame da tretira Izrael s "potpunim prezirom i nepoštavanjem". Keri je kritikovao izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da svojom politikom naseljavanja Zapadne obale podriva rešenje o dve države, odnosno cilj stvaranja nezavisne Palestine.

Naime, Palestinci nameravaju da osnuju svoju državu na Zapadnoj obali, ali da ona obuhvati i pojas Gaze i da istočni Jerusalim bude glavni grad. Međutim, na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu u više od 130 naselja živi oko 600.000 jevrejskih naseljenika.

Tramp je apelovao na Izrael da bude jak do njegove inauguracije u januaru.

Portparol Stejt departmenta SAD izjavio je za Telegraf da je iznenadjujuća izjava premijerke Mej o Keriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track