Vašington uveren da je ubio drugog čoveka Al-Kaide

Vašington uveren da je ubio drugog čoveka Al-Kaide

Planeta -
Vašington danas navodi da je "duboko uveren" da je al-Libi poginuo što će naneti veliku štetu vođstvu Al-Kaide

VAŠINGTON - SAD tvrde da su u Pakistanu ubile "čoveka broj dva" Al-Kaide, Libijca Abu Jahia al-Libija u bombardovanju koje je danas izvedeno iz bespilotne letelice. Time je nanet veliki gubitak ekstremističkom uporištu te terorističke mreže u Pakistanu godinu dana nakon ubistva vođe Osame Bin Ladena.

Preko izjave neimenovanog zvaničnika, Vašington danas navodi da je "duboko uveren" da je al-Libi poginuo što će naneti veliku štetu vođstvu Al-Kaide pre svega u povezivanju sa ostalim grupama koje teže da sarađuju sa Al-Kaidom. Isti izvor navodi da je Al-Libi bio zadužen za operacije Al-Kaide u Pakistanu i za održavanje kontakata sa raznim ograncima te organizacije, pre svega na Arapskom poluostrvu. Al-Libi je navodno poginuo u bombardovanju iz američke bespilotne letelice čije su mete bile plemenske oblasti na severo-zapadu Pakistana. U tom bombardovanju poginulo je 15 pobunjenika.

Glavni cilj bombardovanja bio je Al-Libi, javlja na internetu Njujork Tajms. U Pakistanu je krajem avgusta 2011. godine ubijen tadašnji drugi čovek Al-Kaide, Atija abd al-Rahman. Pošto su američki komandosi maja prošle godine ubili Osamu Bin Ladena, glavni vođa Al-Kaide postao je Egipćanin Ajman al-Zavahiri. Libijac Abu Jahija al-Libi smatra se za jednog od glavnih teoretičara Al-Kaide, a važi i za jednog od predvodnika propagande te terorističke mreže. U martu 2011. on je pozvao libijske pobunjenike da nastave ofanzivu protiv režima Moamera Gadafija.

Analitičar nadzornog centra islamističkih sajtova, IntelCentra, Ben Venske ocenio da će se "Libijeva smrt osetiti u čitavoj zajednici "džihadista" jer je on bio jedna od najupečatljivijih figura među svim grupama širom sveta".

http://www.youtube.com/watch?v=vsjfYx1tyKY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track