AMERIČKI OBAVEŠTAJCI: Najviši ruski zvaničnici umešani u krađu američkih izbora
Foto: Shutterstock

Zvaničan izveštaj Senatu

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI: Najviši ruski zvaničnici umešani u krađu američkih izbora

Planeta -

Najviši zvaničnici ruske vlade stoje iza mešanja u američke predsedničke izbore, navodi se u izveštaju američkih obaveštajnih službi koji je danas podnet Senatu.

"Samo su najviši ruski zvaničnici mogli da dozvole kradju i objavljivanje informacija o predsedničkim izborima u SAD", navodi se u izveštaju i dodaje da je Rusija "koristila informatičku tehniku i metode za uticaj na javno mnjenje u Evropi i Evroaziji".

Direktor obaveštajnih službi SAD Džejms Klaper, koji koordinira 17 američkih obaveštajnih agencija, rekao je Odboru Senata za oružane snage da je Rusija je zauzela "još agresivniju poziciju" i proširila operacije informatičke špijunaže, a cilj je prikupljanje informacija sa ključnih infrastrukturnih mreža.

Klaper je rekao da početkom sledeće nedelje neće izneti detalje obimnog izveštaja administracije odlazećeg predsednika Baraka Obame o mešanju Rusije u američke izbore, iako, kako je rekao, "razume interesovanje javnosti za zaključke iz tog izveštaja".

On je najavio da će tokom sledeće nedelje biti objavljena verzija izveštaja bez oznake tajnosti.

Klaper je takodje ocenio da su aktivnosti Rusije usmerene ka "narušavanju poverenja javnosti u institucije" i dodao da i Kina "uspešno sprovodi aktivnu informatičku špijunažu uperenu protiv američkih interesa", iako su obaveštajne službe primetile "relativno smanjenje aktivnosti Pekinga u toj oblasti".

Kineski predsednik Si Djinping zaključio je u septembru 2015. godine u Vašingtonu sa američkim predsednikom Barakom Obamom sporazum o saradnji Pekinga i Vašingtona u borbi protiv hakerskih napada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track