(FOTO) SNEŽNA OLUJA IZAZVALA HAOS U EVROPI: Nestali skijaši, putnici zarobljeni u vozu, nema struje!
Foto: Printscreen Krone.at

tek stiže najgore

(FOTO) SNEŽNA OLUJA IZAZVALA HAOS U EVROPI: Nestali skijaši, putnici zarobljeni u vozu, nema struje!

Planeta -

Oluje su napravile haos širom Evrope.

Nemačka je trenutno pogođena jednom od najjaćih snežnih oluja u poslednih deset godina. Hitne službe javljaju da rade u izuzetno teškim i nepodnošljivim uslovima. Olujno nevreme prouzrokovalo je poplave duž nemačke obale na Baltiku i izazvalo značajnu štetu na saobraćajnicama i šetnicama duž obale.

Jake snježne oluje prouzrokovale su desetine sudara na autoputevima na severu zemlje, a devet osoba je teško povrijeđeno. Zaleđene ceste su također prouzrokovale duge zastoje i kašnjenja u prometu. Jedan mladić (20) je poginuo, a njegovi su saputnici su teško povređeni kada je izgubio kontrolu nad vozilom na zaleđenom putu na zapadu Nemačke.

Jake snežne oluje i naleti vetra izazvali su haos širom centralne i istočne Europe. Došlo je do prekida saobraćaja i zabeleženi su slučajevi porušenih dalekovoda u nekoliko regija u Češkoj, Austriji i Poljskoj. U celoj Češkoj visina snežnog pokrivača iznosi pola metra, a sneg i dalje pada. Na snazi je narandžasti meteoalarm, a očekuju se i smetovi i jake mećave.

Na severnu Mađarske na snazi je žuti meteoalarm, a reka Tsza je potpuno pod ledom. U Poljskoj, žestoki vetrovi oborili su dalekovode, tako da je trenutno 16.000 domaćinstava bez električne energije.

Foto printscreen krone.at
Foto printscreen krone.at

Meteorolozi očekuju da će pasti još najmanje pola metra snega, pogotovo u planinskim područjima, i da će hladni vazduh s Arktika spustiti temperature i do -17 stepeni Celzijusa.Očekuje se da će ovakve vremenske prilike trajati do vikenda.

Snijeg je zatrpao i Austriju. Nestala su dva skijaša iz Salzburga. Na severu Švedske u vozu je ostalo zarobljeno oko 100 putnika, a meštani su ih kako se ne bi smrzli prebacili u obližnju crkvu. Skandinavija je zabeležila vrlo visoke talase i rekordnu visinu plime. Temeprature su u nekim delovima Skandinavije bile i do minus 40 stupnja Celzijusaa.

Sturmflut an Ostsee zerstörte ganze Küstenabschnitte https://t.co/X3NOjccOrd

Meteorolozi kažu da se oluja sada kreće preko Baltika prema Bjelorusiji.

(fokus.ba/24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track