(VIDEO) OBAMA U SUZAMA ZAVRŠIO MANDAT: Da, mi smo to uradili!
Foto: Reuters

Odlazak

(VIDEO) OBAMA U SUZAMA ZAVRŠIO MANDAT: Da, mi smo to uradili!

Planeta -

ČIKAGO - Američki predsednik Barak Obama upozorio je u svom oproštajnom govoru da se SAD suočavaju sa teškim ispitom za svoju demokratiju, a Amerikance pozvao da se bore za američke vrednosti i odbace diskriminaciju.

"Demokratija zahteva osećaj solidarnosti. Uz sve naše razlike, u ovome smo zajedno. Uzdižemo se i padamo kao jedan", istakao je Obama u na momente emotivnom i suzama propraćenom govoru.

Obama (55), koji na funkciji predsednika SAD bio dva mandata rekao je da je Amerika "bolja i jača" nego pre osam godina kada je došao na vlast.

"Da mi smo to učinili" rekao je on aludirajući na krilaticu "Da mi to možemo" izrečenu i noći kada je pobedio na izborima. On je govor održao pred oko 18.000 ljudi u rodnom Čikagu, gde je 2008. godine proslavio izbor za predsednika, prenele su agencije.Dotakao se i borbe protiv terorizma, navodeći da je eliminisano na hiljade terorista, među kojima i Osamu bin Ladena.

"Globalna koalicija koju predvodimo protiv Islamske države uništila je njihove lidere i oduzela im oko polovine teritorije. Islamska država će biti uništena i svako ko bude pretio Americi neće biti siguran", istakao je Obama, prenosi AP.

"Rivali kao što su Rusija ili Kina ne mogu da se mere sa našim uticajem u svetu", poručio je on. A na negodovanje iz publike što Tramp preuzima vlast, Obama je odgovorio:"Ne, ne, ne, ne, ne", navodeći da je miran prenos vlasti među predsednicima "zaštitni znak američke demokratije". Ipak je upozorio da postoje stvari koje prete američkoj demokratiji, među kojima su ekonomska nejednakost i rasna podela.

Istakao je i da ima poslednji zahtev za Amerikance kao predsednik, a to je da veruju.

Obama je spomenuo i svoju porodicu, zahvalivši se sa suzama uočima svojim ćerkama i supruzi Mišel koju je nazvao "najboljim prijateljem".

"Mišel LaVon Robinson, u poslednjih 25 godina nisi bila samo moja žena i majka moje dece, bila si moj najbolji prijatelj", kazao je Obama supruzi koja je, kako navodi BBC, bila obučena sva u crno. BBC primećuje da je 18-godišnja Malija bila prisutna na oproštajnom govoru oca, dok 15-godišnja Saša nije. Zvaničnici Bele kuće su kazali da je Saša ostala u Vašingtonu da bi se spremila za test u školi.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Od svega što sam uradio u životu, najponosniji sam što sam vaš tata", kazao je Obama, dok je Malija, obučena u crno-belu kombinaciju brisala suze. Obama se obratio i potpredsedniku Džozefu Bajdenu , ističući da je upravo njega prvog izabrao i da je to najbolji izbor koji je učinio. Amerikancima je poručio da je svaki dan nešto učio od njih.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Načinili ste me boljim predsednikom, boljim čovekom", naveo je Obama. Obama će funkciju predsednika SAD 20. januara predati novoizabranom predsedniku Donaldu Trampu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track