VELIKA TAJNA VLADIMIRA PUTINA: Nećete verovati koga je zaboravio u Gruziji!
Foto: Printscreen Ruptly TV

Ne želi da priča o ovoj temi

VELIKA TAJNA VLADIMIRA PUTINA: Nećete verovati koga je zaboravio u Gruziji!

Planeta -

Vladimir Putin ima puno tajni, ali jedna se odnosi na njegovo detinjstvo o kojem gotovo nikad ne govori

Postoje neki koji su uvereni da je ruski predsednik prvih devet godina života proveo s porodicom čije postojanje do danas poriče. Oni su uvereni i da je prvu polovinu detinjstva Putin proveo u Gruziji, a ne u Rusiji.

Oni takođe veruju da je, nakon što je došao na čelo domaće obaveštajne agencije, Putin promenio svoju životnu priču i odrekao se biološke majke kako bi ubrzao put prema slavi, ali i kako ga niko, bar tokom prve ruske izborne kampanje, ne bi gledao kao vanbračno dete koje je odrastalo u Gruziji.

Sve je počelo kada je u januaru 2000. godine Čečencu Rustamu Daudovu, koji je radio na visokoj poziciji u čečenskoj kancelariji u Tbilisiju u Gruziji, prišao muškarac koji je tvrdio da radi za gruzijsku obaveštajnu službu.

Muškarac je doneo fotografiju starije žene za koju je tvrdio da je prava majka Vladimira Putina i predložio je Daudovu da otmu tu Gruzijku i predaju je Čečencima, pa zatim traže od mladog ruskog predsednika da prekine rat u Čečeniji u zamenu za svoju majku.

Daudov je odbio ovaj predlog, ali se počeo raspitivati o ovoj ženi i tome gde ona živi. U to vreme Putin je bio u brzom usponu. U avgustu 1999. godine Boris Jeljcin ga je, kao dotad slabo poznatog obaveštajca, imenovao za ruskog premijera.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Nekoliko meseci posle, Jeljcin je objavio da se povlači i da će privremeno njegovo mesto zauzeti mladi Putin. Inače, nekoliko meseci pre toga ruske trupe su, prema Putinovom naređenju, prešle granicu s Čečenijom koja je želela nezavisnost, pa su započeli Drugi čečenijski rat.

Za to vreme, Daudov je ušao u trag ženi po imenu Vera Putina, sitnoj, delikatnoj starijoj gospođi koja nikad ne skida maramu s glave i koja mu je pri prvom susretu rekla da je uverena da je reč o njenom sinu - Vovi, kako je odmilja zvala Vladimira.

Daudov je nekoliko dana dolazio u posetu Veri i svaki put je snimao njihove razgovore. Putina je ispričala kako je ostala trudna s oženjenim muškarcem, i da je tokom trudnoće prekinula tu vezu i vratila se kod roditelja, u mali ruski grad u podnožju Urala.

Sedmog oktobra 1950. rodila je dečaka i krstila ga imenom Vladimir Putin, a kojem nikad nije rekla ime njegovog oca. Kad je Vova imao dve godine, Vera je krenula na praksu gde je upoznala budućeg supruga, Gruzijca Georgija Osepašvilija.

Nakon njene prakse i njegovog odrađenog vojnog roka, mladi par se s malim Vovom preselio u Metekhi, gruzijsko selo u kojem su se ubrzo venčali. Iako novopečeni suprug u početku nije imao ništa protiv supruginog ilegalnog sina, ali kada su dobili prvu ćerku i kada im je na vrata pokucalo siromaštvo, Georgij je počeo da joj prigovara zbog dečaka, pa je na kraju Vera poslala sina roditeljima.

Ali budući da je njen otac u to vreme bio jako star, devetogodišnjaka je usvojila rodbina. "Uvek sam se osećala jako krivom, ali nisam imala izbora", priseća se Putina. Iako je dečak navodno voleo ribolov i džudo, i zvao se Vladimir Putin, nije bilo direktnih veza koje bi ga povezale s ruskim premijerom.

FOTO: AP
FOTO: AP

Međutim, Putina je zatim nastavila priču o Vovi, prema kojoj je dečak završio kod daljnjih rođaka njenih roditelja koji nisu mogli da imaju decu, Vladimira Spiridonoviča Putina i Marije Ivanovne Putine.

To su isti ljudi koje će posle određenog vremena ruski političar smatrati svojim roditeljima. Vera tvrdi da se novopečena porodica preselila u tadašnji Lenjingard, a prilikom prijave promenili su godinu rođenja u 1952. (ostavili su isti datum, 7. oktobra), jer Vova baš nije dobro vladao ruskim, pa su na ovaj način odložili polazak u prvi razred bez ikakvih potrebnih objašnjenja.

Daudov je nakon nekoliko razgovora s Putinom pričao s lokalnim seljacima koji su tvrdili da se sećaju malog Vove i niko nije sumnjao da je reč o ruskom vođi.

FOTO: AP
FOTO: AP

Kad je Daudov u jednom trenutku pitao Veru može li ona da mu pruži bilo kakav dokaz da govori istinu, ona je rekla da ne može, ali da je njena istina razlog zašto joj je KGB malo pre toga upao u kuću, prilikom čega su joj uzeli sve porodične fotografije i zabranili joj da ikome priča o svom sinu.

Rekli su joj da je odsad reč o poverljivim informacijama koje ne sme deliti okolo. Osam godina posle, reporteri britanskog Dejli Telegrafa otkrili su zapise prema kojima je zaista u to vreme u školu Metekhiju kratko vreme (koliko Vera i tvrdi) pohađao dečak Vladimir Putin.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja