Bivši papin bankar strahuje za goli život

Bivši papin bankar strahuje za goli život

Planeta -
Etore Goti Tedeski unajmio telohranitelje pošto se boji odmazde

RIM - Bivši direktor Vatikanske banke Etore Goti Tedeski, u čijoj je kući policija pronašla kompromitujuće informacije o značajnim italijanskim i vatikanskim ličnostima, unajmio je privatne telohranitelje pošto se boji odmazde.

Kako navodi dnevnik Il Fato kotidijano, Tedeski je kopije dokumenata sa kontroverznim informacijama dostavio prijateljima od poverenja, rekavši im da će, ako bude ubijen, razlog za njegovu smrt pronaći u tim papirima.

Među ličnostima koje se spominju u Tedeskijevoj arhivi su "visoki sveštenici, sumnjivi posrednici i uticajni italijanski političari", izvestio je italijanski list "Korijere dela sera", dodajući da je reč o dokumentima koji se odnose na "vođenje brojnih tekućih računa preko kojih je uplaćivan i isplaćivan novac sumnjivog porekla".

Arhivu od nekoliko stotina strana pronašla je policija dok je u utorak pretraživala Tedeskijevu rezidenciju i kancelariju, u okviru odvojene istrage o korupciji u italijanskoj kompaniji za aeronautiku i odbranu "Finmekanika", preneo je AFP.

Nekadašnji direktor banke već je pod istragom zbog optužbi za pranje novca u vrednosti od 23 miliona evra preko Vatikanske banke, a tokom ispitivanja u utorak i sredu, u vezi sa pronađenom arhivom, tužiocima je rekao da strahuje za svoj život, navodi Korijere dela sera.

Kako je dnevnik Stampa preneo ranije ove nedelje, Tedeski je, ugledavši policajce u civilu kako se približavaju njegovoj kući pre dva dana, pomislio da su to ubice. Tedeski je 2009. godine postavljen na čelo banke, a smenjen je 24. maja ove godine pošto mu je Upravni odbor izglasao nepoverenje, posle spora sa vatikanskim državnim sekretarom Tarčizijom Bertoneom koji odavno datira.

Moćna ličnost Svete stolice, Bertone je jedna od glavnih meta odavanja poverljivih vatikanskih dokumenata tokom proteklih meseci, u skandalu poznatom kao "Vikiliks", u okviru kojeg je uhapšen batler pape Benedikta XVI.

Tedeski je član Upravnog odbora državne Agencije za razvoj "Kasa depositi e prestiti" i rukovodi bankarskim operacijama španske banke "Santander" u Italiji, a bio je i savetnik ministra ekonomije u Berluskonijevoj vladi Đulija Tremontija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track