LETE PROJEKTILI U ISTANBULU: Ispaljene rakete na zgradu policije i sedište vladajuće stranke!
Foto: Reuters

Haos u Turskoj

LETE PROJEKTILI U ISTANBULU: Ispaljene rakete na zgradu policije i sedište vladajuće stranke!

Planeta -

Vatrenim oružjem je danas napadnut policijski auto u Istanbulu, bez težih posledica, nekoliko sati posle dva napada u tom gradu - na policiju i ne kancelariju vladajuće partije, izveštavaju turski mediji.

Do tih napada je došlo u vreme pogoršavanja bezbednosti i jačanja političke napetosti u Turskoj koja je uzdrmana talasom napada bez presedana, komentariše AFP.

Napadač koji je otvorio vatru na policijski auto na evropskoj strani Istanbula, uspeo je da pobegne, ostavivši torbu s ručnom bombom, po novinskoj agenciji Dogan.

U petak uveče, raketa ispaljena na zgradu policije u Istanbulu, pogodila je zid. U toj zgradi je pritvoreni izvršilac fatalne pucnjave u privatnom klubu u novogodišnjoj noći, za koji je odgovornost preuzela "Islamska država".

Drugi projektil pogodio je ubrzo lokalno sedište vladajuće stranke AKP, ali nije eksplodirao. Oba napada su izvršena kada je Skupština Turske u Ankari glasala o spornoj reformi kojom jačaju ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

FOTO: AP
FOTO: AP

Premijer Binali Jildirim je ocenio da napadi u petak uveče ukazuju na "terorističku grupu levice", navodeći ekstremistički DHKP-C koji je već napadao policiju.

U Turskoj od leta 2015. godine traje serija napada džihadista povezanih sa "Islamskom državom" i s pobunom Kurda, uz stotine pogibija, naročito u Istanbulu i Ankari.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track