(VIDEO) A OD KOMŠIJA - PLANINA: Norvežani šokirali Fince rođendanskim poklonom za Dan nezavisnosti
Foto: Printscreen/ Vimeo

Dobrosusedski odnosi

(VIDEO) A OD KOMŠIJA - PLANINA: Norvežani šokirali Fince rođendanskim poklonom za Dan nezavisnosti

Planeta -

Već neko vreme postoje planovi da se Finskoj pokloni vrh planine kao rođendanski dar u čast 100 godina nezavisnosti, a sada je javnost bliže upoznata i posebnim filmom koji se bavi tom nesvakidašnjom temom, piše britanski "Indipendent".

"Ideja datira iz 1972. godine, kada sam istraživao tu graničnu oblast", kaže Bjern Geir Haršon, penzionisani geofizičar u filmu o neobičnom daru - "Bitka za Rođendan planinu" (Battle for Birthday Mountain).

“Primetio sam da je najviši vrh masiva u Finskoj, ali da je padina planine u Norveškoj, pa sam napisao pismo ministru spoljnih poslova i predložio mu da poklon naroda Norveške Finskoj bude taj planinski vrh".

Nema posebnog razloga za ovaj dar, ali je to i poenta.

"Svuda u svetu zemlje se bore ili ratuju za uvećanje teritorije, a u ovom slučaju Norveška bi bila voljna da se odrekne malog dela svoje i to bez ikakve naknade zauzvrat", kaže Haršon.

"To je norveški poklon od srca, želeli bismo da im damo nešto veoma lepo, recimo za njihovu proslavu 100 godina nezavisnosti".

Proslava se održava decembra 2017. godine.

Seven Odvar Leiros, gradonačelnik opštine Kafjord, gde se planina nalazi, je za tu ideju i spreman je da "daju primer za druge zemlje koje se bore oko nacionalnih granica".

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track