ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE Izgubili smo 6,5 milijardi dolara zbog sankcija protiv Rusije, ukidajte ih!
Foto: AP

Strašni gubici

ŠEF MAĐARSKE DIPLOMATIJE Izgubili smo 6,5 milijardi dolara zbog sankcija protiv Rusije, ukidajte ih!

Planeta -

MOSKVA - Mađarska je izgubila oko 6,5 milijardi dolara prihoda od izvoza tokom protekle tri godine zbog sankcija koje je Evropska unija (EU) uvela Rusiji, izjavio je danas mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto.

Sijarto, koji boravi u poseti Moskvi, rekao je za ruski list Komersant da su sankcije, koje su uvedene Rusiji od kada je pripojila Krim 2014. godine, "neefikasne i štetne", ali je izrazio nadu da će razgovori Rusije i SAD dovesti do ublažavanja tih mera Evropske unije.

"EU sledi Ameriku kada je u pitanju odnos prema Rusiji po mnogim pitanjima, iako nam se do sada nije dopadala američka politika prema Rusiji, pa zato pozdravljamo pobedu Donalda Trampa na (predsedničkim) izborima", rekao je Sijarto, prenose mađarski mediji.

On je rekao da centralna Evropa "uvek gubi u sukobima između Istoka i Zapada" i da zato Mađarska podržava američko-ruski dijalog, ocenivši da je lakše ubediti partnere iz EU da ukinu sankcije ako budu održani produktivni razgovori dve supersile.

Kako je najavljeno, predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće Budimpeštu 2. februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track