MISTERIOZNI LOPOV IZVEO SAVRŠEN ZLOČIN: Kidnapovao avion sa 200.000 dolara i samo nestao
Foto: AP 17 12 2016

Propust policije

MISTERIOZNI LOPOV IZVEO SAVRŠEN ZLOČIN: Kidnapovao avion sa 200.000 dolara i samo nestao

Planeta -

Savršen zločin ne postoji, uveravaju nas brojni filmovi i serije, ali D.B. Kuper se ne bi složio sa tim.

Pre više od četiri decenije oteo je avion i tokom leta nestao bez traga sa 200.000 dolara gotovine. Američke obaveštajne agencije su godinama tražile Kupera, a negde u ljeto prošle godine je čak i FBI priznao poraz i odustao od istrage. Ovih dana, kako piše Njujork post, trojica istraživača izvan formalnih okvira pravosuđa kažu da su pronašli novi i neverovatan trag koji bi mogao konačno da otkrije počinitelja.

C

Analizirali su kravatu koja je ostala iza famoznog Kupera nakon što je on iskočio iz Boinga 727 davne 1971. godine i veruju da upravo tamo leži rešenje misterije koju čak ni FBI nije uspeo da reši. Kratko nakon poletanja, 22-godišnjoj stjuardesi Florens Šafner pored sebe dao je cedulju koju je ona, smatrajući da je reč o još jednom avionskom udvaranju, stavila u torbicu. Međutim, on joj je smireno rekao: "Gospođice, mislim da bi trebalo da pogledate šta tamo piše jer imam bombu", a onda joj je pažljivo pokazao unutrašnjost torbe koju je držao uz sebe.

Imala je šta da vidi. Četiri valjka, za koja joj je šapnuo da se ispod njih nalaze još četiri, a sve isprepletano kablovima. Tražio je, osim novca, i padobran i jako je pazio da ostali putnici ne saznaju šta se događa. Zbog opasnosti od panike kod ostalih 36 putnika, posada ga je podržala.

Dok su FBI i ostale službe na brzinu skupljale novac, oko milion i po dolara u današnjoj protivrednosti, a sve u novčanicama od po 20 dolara, pritom jednu po jednu fotografišući kako bi mogli da mu uđu u trag, avion je kružio nad aerodromom 20-ak kilometara južno od aerodroma grada Sijetla. I kad su bili gotovi, otmičar je posadi rekao da sad mogu da slete. Novac je dobio, kao i padobran, a zauzvrat je pustio sve osim pilota i kopilota. I opet su poleteli. I to prema Renu u Nevadi. Naredio im je da lete oko 1.600 metara ispod uobičajne visine. Odjednom, dok su pilot i kopilot bili u kabini, shvatili su da se otvaraju vrata. Bilo je to oko 20.30 sati.

Bila je mrkla noć, vreme nije bilo baš najbolje, a i avion je u tom trenutku leteo brzinom od nešto manje od 400 kilometara na sat. Fantomski otmičar definitivno nije imao najbolje šanse da preživi. Pa ipak, nikad nije pronađeno ni njegovo telo ni novac koji je imao. Tek 1980. pokazao se nekakav bledi trag kada je osmogodišnji dečak Brajan Ingram pronašao gomilu otrcanog novca dok je sa svojim ocem bio na izletu na reci Kolumbiji. Teorija da bi to mogli biti ostaci otmice iz 1941. pala je u vodu jer bi papir do tada već sasvim istrulio.

Godinama je glavni osumnjičeni bio Džon List koji je ubio čitavu svoju porodicu tek nekoliko dana pre otmice. Ali ni od toga nije bilo ništa. Nedavno su privatni istražitelji, na čelu s paleontologom i spektroskopskim analitičarom Tomom Kajeom, uspeli da analiziraju i spomenutu Kuperovu kravatu. Naime, FBI još uvek čuva sve dokaze iz istrage, a Kajeu i kolegama su pružili pristup sačuvanim dokazima zato što su bili impresionirani njihovom istragom.

"Kravata je jedan od retkih komada odeće koja ne prolazi redovne cikluse pranja. Skuplja prljavštinu kao i bilo koji drugi komad odeće i svaka ta čestica može ispričati svoju priču, ako imate prave instrumente", rekle su Kajeove kolege. Oni su iskoristili snažne elektronske mikroskope i uspeli da pronađu čist titanijum. Kažu da je u sedamdesetima titanijum bio neverovatno redak element, a jedno od retkih mesta na svetu gde su ga ljudi mogli naći bila je Boingova fabrika.

"Kravata je išla s Kuperom u proizvodnju i zbog toga verujemo da nije bio obični radnik. Verujemo da je bio inženjer ili šef u jednoj od fabrika", ispričao je Kaje. Kaje i kolege sada su se obratili javnosti za pomoć. Nadaju se da će neko uspeti da prepozna sve čestice pronađene na kravati i znati gde se sve mogao kretati čovek koji bi prikupio te čestice.

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track