KONGRESMENKA DEMOKRATA ŠOKIRALA SVET: Sastala sam se sa Asadom tokom tajne posete Siriji
Foto: AP

OTVORENA ZA SARADNJU

KONGRESMENKA DEMOKRATA ŠOKIRALA SVET: Sastala sam se sa Asadom tokom tajne posete Siriji

Planeta -

Kongresmenka američke Demokratske partije i veteranka rata u Iraku, rekla je kako SAD treba da budu spremne da se sastanu sa bilo kime ko može pomoći u okončanju sirijskog rata

Američka kongresmenka iz redova Demokratske partije Talsi Gabard, koja je nedavno u tajnosti otputovala u Siriju, izjavila je kako se sastala sa predsednikom Bašarom al Asadom u okviru napora da se okonča 6-godišnji građanski rat, piše Newsweek.rs.Gabardova je posetila Damask i Alepo u okviru, kako je izjavila, "misije sa ciljem pronalaženja činjenica". Razgovarala je sa izbeglicama, liderima sirijske opozicije, rođacima boraca obe strani i sa predsednikom Asadom."Prvobitno nisam imala nameru da se sastanem sa Asadom, ali kada mi se pružila prilika, osetila sam da je važno da je ne propustim. Mislim da bi trebalo da budemo spremni da se sastanemo sa bilo kime ako postoji šansa da će to pomoći u okončanju ratam koji je naneo toliko patnje sirijskom narodu", rekla je Gabard."Bez obzira šta mislite o predsedniku Asadu, činjenica je da je on predsednik Sirije. Da bi došlo do dogovora o održivom miuru, mora se razgovarati sa njim", zaključila je. Demokratska partija SAD navodno nije ništa znala o putovanju Gabardove, koji je sponzorisao Centar za ekonomske i socijalne usloge pri Amerčkoj arapskoj zajednici (AAZ).Ovo nije prvi put da je Gabardova u ratom razorenim zemljama Bliskog istoka. Naime, 35-godišnja kongresmenka bila je 2005. kao član Havajske nacionalne garde na dužnosti u Iraku.

Gabardova se često sukobljavala sa kolegama iz partije povodom politike prema Siriji, upravo zbog toga što je govorila kako će "zemlja potonuti dublje u haos ako Asad bude zbačen"."Moramo da prestanemo direktno i indirektno da sponzorišemo teroriste. Direktno - davanjem naoružanja, obukom i logističkom podrškom pobunjeničkim grupama povezanim sa Al Kaidom i Islamskom državom; indirektno - preko Saudijske Arabije, zalivskihg zemalja i Turske, koje takođe podržavaju terorističke grupe", rekla je ranije Gabardova.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK OTKRIVA Istina o Vijetnamskom ratu: Lažima je počeo, lažima se i završio (FOTO)Borba za oslobođenje: Priča jemenskog trgovca koji je postao vrhunski snajperista - sa KalašnjikovimSvi pobeđuju, jedino Asad gubi: Šta se krije iza opšte ofanzive na Islamsku državuUjedinili se aktivisti koji su oborili komunistički režim: Da li se u Albaniji sprema revolucijaNEWSWEEK VELIKO PITANJE: Da li seks-skandali utiču na politiku?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track