Najnovije vesti

SAD: Iransko lansiranje rakete apsolutno neprihvatljivo
Foto: AP 23.1.2013

SAD: Iransko lansiranje rakete apsolutno neprihvatljivo

Planeta
20:40h

VAŠINGTON - Nedavno lansiranje balističke rakete koju je izveo Iran je "apsolutno neprihvatljivo" i Trampova administracija neće ostati slepa na takve akcije, rekla je ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli.

Hejli je kratko govorila pred novinarima nakon što je prvi put prisustvovala sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je održana na zahtev Vašingtona.

"Sazvali smo sastanak kako bismo diskutovali o onome što znamo, što nam je potvrđeno, da je Iran izveo lansiranje rakete, da je testirao lansiranje rakete srednje veličline 29. januara, u nedelju", rekla je ona i dodala da je to apsolutno neprihvatljivo.

Iran je potvrdio u sredu da je izveo lansiranje rakete, ali je saopštio da nije prekršio svoj sporazum koji je 2015. postignut sa svetskim silama.

Rezolucijom 2231, koja je usvojena nakon što je Iranski nuklearni sporazum postignut između šest svetskih sila i Teherana 2015. godine, Iran je pozvan da ne preduzima nikakve aktivnosti u vezi sa balističkim raketama. Ali, u samoj Rezoluciji se to direktno ne zahteva.

Predsednik SAD Donald Tramp nazvao je Iranski nuklearni sporazum "užasnim" i tokom kampanje pretio da će ga pocepati.

Hejli, tokom saslušanja pre potvrđivanja imenovanja pred Senatom, okarakterisala je to kao "razočarenje" koje je "stvorilo više pretnje", ali je rekla da će se fokusirati na to da se Iran "uskladi sa tim odredbama".

Foto: Reuters

"Ono što znamo kao činjenicu je to da Rezolucija 2231 u osnovi kaže da oni ne smeju da idu dalje sa probama balističkih raketa", rekla je Hejli. "Ono što tražimo od njih je da znaju da Rezolucija 2231 znači nešto.", kazala je ona. Hejli je dodala da je rekla svojim kolegama iz 14 zemalja da je rezolucija dobra samo onoliko koliko se sprovodi.

"Prema tome, ono što čujemo iz Irana je da se oni predstavlju naivnima, govoreći 'mi nemamo nameru da napadamo bilo koju zemlju'. Reći ću ljudima širom sveta da je to nešto zbog čega treba da budemo alarmirani", dodala je Hejli.

Ona je rekla da Sjedinjene Države nisu naivne. "Videćete nas da ih prozivamo kako smo i rekli da ćemo raditi i takođe ćete nas videti kako delujemo prikladno", navela je zvaničnica.

Hejli je rekla da će Sjedinjene Države takođe raditi na tome da se obezbedi poštovanje zabrane snabdevanja Irana tehnologijom koja mu omogućava takva lansiranja.

"Rekli smo u ovoj administraciji da nećemo biti slepi na takve stvari koje se događaju", istakla je Hejli.

"Delovaćemo, bićemo snažni, bićemo glasni i učinićemo sve što je potrebno kako bismo zaštitili Amerikance i ljude širom sveta, jer to je ono što treba da bude cilj", navela je američka zvaničnica.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...