OBAMA IH BOMBARDOVAO, ONI NAPADAJU TRAMPA: Barak je prvi zabranio ulazak migranata još pre 6 godina
Foto: Reuters

Teško licemerje

OBAMA IH BOMBARDOVAO, ONI NAPADAJU TRAMPA: Barak je prvi zabranio ulazak migranata još pre 6 godina

Planeta -

Demonstracije i histerija posle Trampove odluke o zabrani ulaska građana 7 zemalja, prema mišljenju istoričara Aleksandra Rakovića, predstavljaju licemernu politiku ostataka klintonističke administracije, pošto je, kako kaže, Obamina administracija samo jedna od klintonističkih.

Amerika je, dodaje Raković za Sputnjik, u mnogo manjoj meri bila spremna da primi izbeglice sa Bliskog istoka nego što je to bila Evropa.

„Tramp je svakako dobio vruć krompir u ruke. Rekao je da je čitav rat u Siriji i izbeglička kriza uzrokovan od strane prethodne američke administracije. I sad on mora da rešava taj problem koji nije lak“, smatra Raković.

U kontekstu islamskog terorizma, koji Tramp često pominje i vidi ga kao najvećeg neprijatelja, prema Rakovićevom mišljenju se može tumačiti i podizanje zida koji će podići sa granici sa Meksikom. Iako je, podsetimo, i bodljikava žica do sada razdvajala SAD i južnog suseda.

S jedne strane, on je usmeren protiv ilegalnih migranata iz Meksika, ali i zbog strategije SAD vezane za odbranu i hvatanje u koštac sa prirodnim katastrofama ili terorističkim katastrofama koje nanose velike gubitke na teritoriji ove države.

„Jedna od mogućih katastrofa jeste da islamski teroristi preko Meksika — poroznim, jako dugim granicama koje ne mogu da se kontrolišu — prošvercuju prljavu bombu u SAD koja bi uništila jedan kvart u većem gradu, ali bi pritom istovremeno od radijacije stradalo mnogo više ljudi“, ističe Raković za Sputnjik.

Malo je poznato, ističe Aleksandar Pavić, da je Barak Obama 2011. uveo zabranu na ulazak izbeglica iz Iraka na šest meseci i da je to prošlo nezapaženo.

„Američke službe su otkrile da je možda jedan broj terorista, odnosno pripadnika Al Kaide ušao sa ljudima koji su prave izbeglice iz Iraka. Šest meseci je bio suspendovan ulazak iz bezbednosnih razloga izbeglica iz Iraka, još jedne zemlje gde je Amerika intervenisala i stvorila krizu“, podseća Pavić.

Tada niko iz liberalnog establišmenta nije ni reč rekao, povlači Pavić i ukazuje da je Tramp uveo privremenu zabranu od 90 dana dok se ne napravi revizija sadašnje politike, dok se ne pojačaju filteri, dok se ne utvrde nova pravila radi bezbednosti američkog naroda.

„Jednostavno, na delu su dvostruki standardi i sve je vezano za politiku, a takozvane jadne izbeglice su za liberale samo instrumenti u njihovoj političkoj borbi“, tvrdi Pavić.

Sagovornik Sputnjika podseća da je pre nekoliko dana Nensi Pelosi izbeglici iz Jemena, koja se žalila kako njena majka neće moći da dođe zbog nove uredba, sugerisala da je za to kriv novi predsednik.

„To je fascinantno s obzirom da je Obama taj koji je podržao i omogućio Saudijskoj Arabiji da interveniše, bukvalno da izvrši agresiju na Jemen i da napravi možda najveću humanitarnu katastrofu današnjice. Pelosi je iskoristila nečiju nesreću da ubira jeftine političke poene“, završava Pavić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track