Izrael plaća afričkim migrantima 1.000 evra

Izrael

Izrael plaća afričkim migrantima 1.000 evra

Planeta -
Oni koji dobrovoljnu pristanu da odu za jednu do dve nedelje dobiti u kešu 1.000 evra i avionsku kartu

TEL AVIV - Izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da će novcem podstaći afričke migrante koji su nelegalno ušli u Izrael da sami odu, umesto da budu proterani.

Portparolka ministarstva Sabin Hadad rekla je da će oni koji dobrovoljnu pristanu da odu za jednu do dve nedelje dobiti u kešu 1.000 evra i avionsku kartu.

Ona je to najavila dan nakon što je sud u Jeruslimu presudio da oko 4.500 migranata, uglavnom iz Južnog Sudana, Obale Slonovače i Malija, mogu biti proterani.

Izraelski ministar unutrašnjih poslova Eli Jišaj prethodno je rekao da će proterivanje trajati mesecima.

U Izrael je inače poslednjih godina preko porozne granice s Egiptom ušlo oko 60.000 migranata u potrazi za poslom ili azilom.

Za njih će se podići hiljade šatora u pritvornim centrima, najavilo je sinoć izraelsko Ministarstvo odbrane.Izraelski zvaničnici strahuju da bi priliv migranata mogao da ugrozi jevrejski karakter Izraela, imajući u vidu da na nekim mestima čitave kvartove u ovom trenutku naseljavaju migranti, prenosi AP.

Mnogi su iz Sudana, koji je neprijatelj Izraela ili Eritreje i teško je razgraničiti ekonomske migrante od izbeglica.

Posebno je napeto u Tel Avivu gde su silovanja, pljačke i nasilja, pripisani Afrikancima, zbog čega su Izraelci protestovali.

Policija kaže u ovom trenutku oko 1.000 migranata mesečno dolazi u Izrael i ta zemlja podiže čeličnu ogradu duž više od 200 kilometara duge granice da bi to zaustavila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track