(VIDEO) ČURKIN: Ne očekujemo čuda u odnosima sa Amerikom, ali imamo strpljenja
Foto: Fonet/AP, 07.02.2016.

Realan

(VIDEO) ČURKIN: Ne očekujemo čuda u odnosima sa Amerikom, ali imamo strpljenja

Planeta -

MOSKVA - Rusija "ne očekuje čuda" kada je reč o perspektivama odnosa Moskve i Vašingtona, ali je neophodno imati strpljenja i raditi, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vitalij Čurkin.

"Ne očekujemo čuda. Oni treba da formiraju tim. Imenovanje je tek mali korak. Moramo da se naoružamo strpljenjem i da radimo", istakao je Čurkin u intervjuu Raši tudej.

Novi stalni predstavnik SAD u UN Niki Hejli predstavila je u Savetu bezbednosti poznate stavove Sjedinjenih Država, ali njen ton je bio znatno drugačiji, izjavio je Čurkin.

"Nisam očekivao da će odstupiti od standardnih stavova. Ali je ton njene izjave bio potpuno drugačiji", rekao je Čurkin. On smatra da su dobar signal reči Hejlijeve da ne želi da pokvari odnose sa Rusijom. Ranije je ona izjavila da će američke sankcije ostati na snazi sve dok Krim ne bude stavljen pod kontrolu Ukrajine. Bela kuća podržala je njenu izjavu, prenosi Sputnjik.

Čurkin je odgovorio na tu izjavu frazom iz američkog ustava i istakao da su stanovnici poluostrva izrazili svoju volju na referendumu. Stalni predstavnik Rusije pri UN izjavio je da bi zaoštravanje situacije u Avdejevki na istoku Ukrajine moglo da bude provokacija koja ima za cilj sprečavanje razvoja odnosa SAD i Rusije.

"To bi mogao da bude jedan od ciljeva: sprečavanje poboljšanja rusko-američkih odnosa", istakao je Čurkin i dodao da Ukrajina nije dobila podršku Saveta bezbednosti UN na sednici o stanju u Avdejevki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track