MAĐARSKA ĆE PRITVARATI MIGRANTE KOJI ČEKAJU AZIL: Nema šetnje po zemlji dok se zahtevi obrađuju
Foto: Zorana Jevtić

Nove represivne mere

MAĐARSKA ĆE PRITVARATI MIGRANTE KOJI ČEKAJU AZIL: Nema šetnje po zemlji dok se zahtevi obrađuju

Planeta -

Mađarska planira da drži u pritvoru migrante dok se obrađuju njihovi zahtevi za azil, objavio je danas poslanik vladajuće stranke Fides, a taj su predlog udruženja aktivista za ljudska prava nazvale nelegalnim.

Taj bi plan na proleće trebalo da bude deo zakonodavnog dnevnog reda vladajućeg Fidesa, stranke premijera Viktora Orbana kojem bi čvrsti stav o imigraciji mogao pomoći da zadrži vlast na izborima iduće godine.

Prema planu, migrantima kojima azil nije odmah odbijen ne bi više bilo dozvoljeno da se slobodno kreću dok se njihovi zahtevi obrađuju, rekao je na konferenciji za novinare Lajoš Kosa, čelnik parlamentarnih poslanika Fidesa, prenosi regionalna TV N1.

Migranti bi bili pritvoreni u blizini granice, otkriva Kosa.

Mađarski Helsinški odbor za ljudska prava tvrdi da bi ta mera prekršila međunarodno pravo ako bi migranti bili pritvarani u velikom broju.

"Ni zakonodavstvo Evropske unije ni Evropska konvencija o ljudskim pravima ni mađarsko zakonodavstvo ne dopuštaju masovno zatvaranje tražilaca azila bez pojedinačne istrage i opravdanja", objavila je ta organizacija na svojoj internet stranici.

"Ako se sumnja da je tražitelj azila terorista, tada on može i treba da bude pritvoren tokom obrade zahteva za azilom", pojašnjava Helsinški odbor, i dodaje da to ne znači da "svi tražioci azila ili većina njih može biti pritvorena na tom osnovu".

Mađarska je bila žarište migrantske krize kroz koju je 2015. prošlo stotine hiljada migranata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track