ASANŽ USKORO OSTAJE NA ULICI: Ekvador će ga isterati iz ambasade u Britaniji?!
Foto: AP

Gde će sad?

ASANŽ USKORO OSTAJE NA ULICI: Ekvador će ga isterati iz ambasade u Britaniji?!

Planeta -

Osnivač "Vikiliksa" mogao bi uskoro da napusti ekvadorsku ambasadu u Londonu u kojoj se nalazi još od 2012. godine.

Ekvadorski političari su izjavili da bi uskoro mogao da dobije rok od mesec dana da je napusti. Giljermo Laso, predsednički kandidat desničarske alijanse Kreo-Suma, koji će se boriti za tu poziciju na izborima sledeće nedelje obećao je da će "srdačno upitati" gospodina Asanža da ode, ako on pobedi.

"Ekvadorski narod plaća preveliku cenu za nešto sa čim ne mora da se nosi. Ljubazno ćemo upitati gospodina da ode u roku od 30 dana nakon što preuzmem mandat", rekao je Laso. Kandidat vladajuće partije Lenin Moreno je trenutno u vođstvu, pokazuju poslednje ankete, ali Laso je ostvario napredak, pa se očekuje da rezultat bude neizvestan.

I aktuelni ministar spoljnih poslova Gijom Long nije zadovoljan zbog toga što je Asanž našao azil u ekvadorskoj ambasadi.

"Situacija je kao iz romana Džona Le Karea. Naše osoblje je pretrpelo razne stvari. Ovo je verovatno najposmatranija ambasada na svetu", kaže Long. On je rekao da su se oni potrudili da Asanžu bude udobno, ali da on zaista nema mnogo prostora u zgradi gde živi u jednoj prostoriji, a nema ni dvorište.

Osnivač "Vikiliksa" je već nagoveštavao da bi mogao da se pristane na izručenje u SAD. On je ranije rekao da bi pristao da bude izručen ukoliko bi američke vlasti pomilovale Čelsi Mening, vojnika koji je dostavio dokumente njegovom veb-sajtu.

Mening, će biti oslobođen 17. maja, nakon što mu je bivši američki predsednik Barak Obama skratio kaznu. Vojnik je tokom boravka u zatvoru promenio pol u ženski, a ranije se zvao Bredli. SAD traže Asanža zbog objavljivanja hiljada vojnih i diplomatskih dokumenta koje mu je dostavio Mening.

(Blic)

BONUS VIDEO:

Ukratko: Oslobodite Olivera Ivanovića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track