(VIDEO) UHAPŠEN POP IZ PAKLA: Nosio cijanid da otruje gruzijskog patrijarha
Foto: AP

Trovač

(VIDEO) UHAPŠEN POP IZ PAKLA: Nosio cijanid da otruje gruzijskog patrijarha

Planeta -

TBILISI - Gruzijsko tužilaštvo je danas saopštilo da je sveštenik Georgij Mamaladze uhapšen zbog sumnje da je želeo da otruje poglavara Gruzijske pravoslavne crkve patrijarha Iliju.

Tužilac Irakli Šotadze je rekao novinarima da je Mamaladze uhapšen u petak na aerodromu u Tbilisiju, a njegovom prtljagu je pronađen cijanid.

Mamaladze je zadužen za imovinu Gruzijske pravoslavne crkve i bio je na putu u Nemačku, gde je patrijarh Ilija na bolničkom lečenju.

Gruzijski mediji su javili o pokušaju trovanja patrijarha, ali Šotadze nije želeo da kaže ko je trebalo da bude žrtva. Šotadze je izjavio da je hapšenje obavljeno pošto je tužilaštvo obavešteno da Mamaladze želi da kupi otrov.

Policija je pronašla oružje u Mamaladzeovoj kući.

Cela priča je dospela u javnost nakon što je lokalna televizija „Rustavi 2“ objavila da su mere bezbednosti oko poglavara gruzijske pravoslavne crkve Ilije Drugog pojačane, pošto postoji sumnja da je bilo pokušaja trovanja.

Gruzijska televizija je, pozivajući se na svoje neimenovane izvore, ranije navela da je policija pokrenula istragu, da je šef patrijarhovog obezbeđenja Joseb Ohanašvili saslušan, a da je šef službe za upravljanje crkvenom imovinom i direktor medicinskog centra Svetih Joakima i Ane, otac Georgij Mamaladze, uhapšen.

Izvori gruzijske televizije su ispričali da je posle hapšenja sveštenika šef službe državne bezbednosti Anzor Čubinidze otputovao u Berlin i da je tražio od Ohanašvilija da se vrati u Gruziju na zahtev tužilaštva, što je on i učinio.

Posle nekoliko sati ispitivanja Ohanašvili se vratio u Nemačku. Prema njegovim rečima, on „nastavlja da obavlja svoju dužnost“.

Gruzijska pravoslavna crkva nije komentarisala medijska pisanja, a tek danas se oglasilo tužilaštvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track