IZVEŠTAJ RAZOTKRIO PRAVU ISTINU: Evo ko ubija više civila u Siriji, Amerika ili Rusija
Foto: AP

KRVAV POČETAK GODINE

IZVEŠTAJ RAZOTKRIO PRAVU ISTINU: Evo ko ubija više civila u Siriji, Amerika ili Rusija

Planeta -

Organizacija "Ervors" (Airwars), koja prati sirijski konflikt, objavila je izveštaj u kojem je predstavljen nagli skok u broju civilnih žrtava u udarima koalicije predvođene od strane SAD

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama ubija više civila u Siriji nego Rusija, prvi put od kada je Moskva pokrenula vojnu intervenciju 2015. godine, navodi se u izveštaju organizacije "Ervors", prenosi Newsweek.rs.Prema procenama organizacije, koalicioni udari odneli su u januaru živote 254 civila, dok su prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava (opoziciona NVO sa sedištem u Londonu) ruski udari doveli do smrti 48 civila.Airwars je za mesec januar identifikovao 95 različitih udara američke koalicije na civilne ciljeve u Siriji i Iraku. U istom periodu, Rusi su izveli 57 napada u Siriji, kojima su bili pogođeni i civili.

Nove brojke su u oštrom kontrastu u odnosu na prethodni period kada je u ruskim udarima stradalo čak 14 puta više civila. Organizacija navodi da je razlog za naglo smanjenje civilnih žrtava u ruskim udarima zapravo kraj opsade Alepa, gde je ruska avijacija navodno doprinela velikom broju civilnih ćrtava.Od početka februara SAD su intenzivirale vazdušne udare u Siriji, a na samoproglašenu prestonicu Islamske države Raku samo u jednom danu američko Ratno vazduhoplovstvo je izvelo 21 udar.

Foto: Ilustracija: Rat u Siriji; Autor: AP
Foto: Ilustracija: Rat u Siriji; Autor: AP

Broj civilnih žrtava u januaru je najveći u odnosu na bilo koji mesec od kada su se SAD angažovale u Siriji. Prema mišljenju Džulijena Barnsa Dejsija, višeg savetnika pri Evropskom savetu za inostrane ooslove, broj civilnih žrtava će se samo povećavati kako američki predsednik Donald Tramp popušta propise ratovanja u Siriji i Iraku.Tramp je 28. januara naredio svojoj vojnoj komandi da u narednih 30 dana osmisli agresivniji plan za pobedu nad Islamskom državom.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK INTERVJU Rolan Dima: Želeli smo da sačuvamo Jugoslaviju, zato sam ubedio Miloševića da ode u Vašington (FOTO)KREMLJ POČINJE DA BRINE OKO TRAMPA: Da li je Putin konačno shvatio sa kime ima poslaZoran Moka Slavnić za NEWSWEEK: Da ja vladam svetom...NAVODNI INDIKATORI NASILJA: Otkriveno kako FBI tajno prati i ocenjuje građane SADZoran Gavrilović za NEWSWEEK: Kako su povezane korupcija i bela kuga u Srbiji kao "zemlji beznađa"

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nimic vs Kuznjecov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja