Oposumi iselili australijsku premijerku
Foto: KURIR

Oposumi iselili australijsku premijerku

Planeta -
U jednom trenutku neko je primetio da se urin sliva niz zid trpezarije na jednu veoma vrednu sliku iz Nacionalne galerije, kazala australijska premijerka Džulija Gilard

SIDNEJ - Australijska premijerka Džulija Gilard moraće da se iseli iz svoje zvanične rezidencije u Kanberi zbog "nevaspitanih komšija" - porodice oposuma koja je zaposela krov kuće.

Da Gilardova i njen partner Tim Matison moraju da napuste rezidenciju znalo se već neko vreme. Zgrada je stara više od 80 godina i zahteva opsežne radove restauracije.

Australijska premijerka je, međutim, tražila da se "požuri" sa selidbom nakon što je jedan neimenovani strani zvaničnik morao da pobegne iz jedne prostorije koju su oposumi, očigledno nenaviknuti na toalet, uneredili.

"U gostima nam je bio strani državnik u čiju smo čast priredili večeru. U jednom trenutku, neko je primetio da se urin sliva niz zid trpezarije na jednu veoma vrednu sliku iz Nacionalne galerije", kazala je Gilardova u izjavi za Sandej telegraf.

Australijska vlada je najavila prošle godine da će 40-sobna rezidencija morati da se temeljno renovira, posebno popravi krov koji prokišnjava, ukloni izolacija od azbesta i postavi nova električna instalacija.

Vila u gregorijanskom stilu, poznata kao "Lodž", sagrađena je 1927. kao privremena rezidencija, ali planovi da se podigne trajno prebivalište za australijske premijere nikada nisu sprovedeni u delo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track