PENS STIGAO U BRISEL: Amerika želi da produbi odnose sa Evropskom unijom
Foto: Reuters

PENS STIGAO U BRISEL: Amerika želi da produbi odnose sa Evropskom unijom

Planeta -

BRISEL - Američki potrpedsednik Majk Pens poručio je danas evropskim zvaničnicima u Briselu da administracija predsednika Donalda Trampa razmatra načine da produbi odnose između SAD i EU, prenose agencije.

U razgovoru sa visokom predstavnicom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federikom Mogerini, Pens je rekao da se "raduje istrazivanju načina da se prodube naši odnosi sa EU i evropskom zajednicom".

Posle razgovora s Mogerinijevom, Pens će se sastati sa predsednicima Evropskog saveta, Evropske komisije i NATO.

Foto: Fonet/AP
Foto: Fonet/AP

On je inače u Nemačkoj juče obišao mesto gde se tokom Drugog svetskog rata nalazio nacistički koncentracioni logor Dahau, gde su fašisti na najužasnije načine ubili više desetina hiljada ljudi.

Foto: AP
Foto: AP

Pens je položio venac ispod spomenika, koji se nalazi u centralnom delu logora, a razgledao je i krematorijumske peći. Pensu su se u obilasku logora, koji su nacisti osnovali 1933. godine u blizini Minhena, pridružile i njegova žena Keren i njihova 23-ogodišnja kćerka Šarlot.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Više od 200.000 ljudi iz svih krajeva Evrope bilo je smešteno u logoru Dahau, a više od 40.000 zatvorenika je tamo i umrlo.Logor su oslobodile američke vojne snage u aprilu 1945. godine.Bivši američki potpredsednik DŽo Bajden je, takođe, obišao Dahau 2015. godine, prilikom posete Nemačkoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track