(FOTO) KRVAVI KURAN SADAMA HUSEINA: Ova sveta knjiga je cela ispisana krvlju pokojnog diktatora!
Foto: Profimedia

MORBIDNO

(FOTO) KRVAVI KURAN SADAMA HUSEINA: Ova sveta knjiga je cela ispisana krvlju pokojnog diktatora!

Planeta -

Preko 600 strana ispisanih krvlju zaključano je u bagdadskoj Um al-Kura džamiji

Unutar riznice bagdadske Um al Kura džamije, u zasebnom sefu krije se neobičan primerak Kurana, ispisan ne običnim mastilom, već krvlju bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, piše Newsweek.rs.

Nakon neuspelog atentata na njegovog sina Udaja, Sadam Husein je odlučio da se okrene veri. Kao čin kojim je želeo da obeleži svoje preobraćenje, irački predsednik je dao 27 litara krvi u periodu od dve godine, a umetnik Abas Šakir Džudi al Bagdadi bio je zadužen da krv predsednika pretvori u kaligrafiju.Vlasti u Iraku danas ne znaju šta da rade sa ovim "artefaktom" - sa jedne strane, on je važan istorijski dokument, dok je sa druge podsetnik na eru Sadama Huseina i može biti iskorišćen kao "relikvija" od strane njegovih pristalica. Osim toga, određene propovedničke struje smatraju da je ovakav metod ispisivanja Kurana zabranjen.

Za sada krvavi Sadamov Kuran je zaključan u posebnom sefu u riznici džamije Um al-Kura. Ključeve poseduju samo šeik, šef gradske policije i treće osoba čiji je identitet skriven, a ko god poželi da vidi neobični Kuran, mora da podnese zahtev na razmatranje vladinom komitetu.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:NEWSWEEK ISTRAŽUJE Jugoslavija u fokusu Bilderberg grupe: Poetične zablude i brutalna stvarnostVELIKO NEWSWEEK ISTRAŽIVANJE O SEKSU (IX deo) Utiču li raniji partneri na potomstvo?VEŠTICE IZ NJUZVIKA Marina Fratucan: Ja svoje sinove ne dam!EU U BORBI PROTIV RUSIJE I SAD: "Prisustvujemo novom iscrtavanju sveta"NANSENOV PASOŠ: Zaboravljeni dokument koji je spasio 450.000 izbeglica (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track