Najnovije vesti

NESIGURNA SUDBINA EU: Junker predstavio pet scenarija budućnosti Unije
Foto: AP 13 Jul

Posle izlaska Britanije

NESIGURNA SUDBINA EU: Junker predstavio pet scenarija budućnosti Unije

Planeta
00:00h

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio je plan za budućnost Evropske unije bez Velike Britanije u narednih 10 godina, koji podrazumeva pet scenarija.

"Ovo je početak jednog procesa, a ne kraj i nadam se da će se održati široka debata o tome", rekao je Junker u Evropskom parlamentu predstavljajući "Belu knjigu o budućnosti Evrope: razmišljanja i scenariji za EU27 do 2025".

Pet mogućih scenarija predstavljenih u Beloj knjizi su sledeći: 1) zadržati postojeći status quo, 2) EU samo kao jedinstveno tržište, 3) Evropa sa više brzina, 4) EU sa manje ovlašćenja, ali efikasnija i 5) EU koja će sarađivati u više oblasti.

Prema predloženom planu, prva opcija pretpostavlja da EU nastavi po starom, uz planiranje uvođenja zajedničkog sistema za azil, jačanja vojne saradnje i zajedničke spoljne politike, uz slabo jačanje ekonomije do 2025. godine.U drugoj varijanti, članice EU jačaju zajedničko tržište i zonu slobodne trgovine, ali se upozorava da preti ugroženost evra i Šengena, a zemlje članice bile bi sklone vođenju sve nezavisnije spoljne politike.

Treći scenario podrazumeva stvaranje podgrupe zemalja koje žele za veću integraciju po nekim pitanjima. Reč je o "EU sa više brzina" zasnovanoj na koaliciji voljnih u određenim oblastima, kao što su odbrana, unutrašnja bezbednost ili socijalna pitanja. Čevrta opcija pretpostavlja da se članice usredsrede na određene prioritetne oblasti što bi, kako se navodi, dovelo do jačanja zajedničkih granica i uvođenja evropske vojske.

Peti scenario za rezultat bi imao veće jedinstvo Evropske unije na svim nivoima. Budžet bi se povećao iz sopstvenih izvora, a spoljna i fiskalna politika bile bi potpuno jedinstvene.

(Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...