Dojava o eksploziji jahte podvala

Šala

Dojava o eksploziji jahte podvala

Planeta -
Dojava o eksploziji jahte u kojoj je navodno povređeno sedam osoba nedaleko od obale Nju Džerzija verovatno je bila lažna

NJUJORK - Dojava o eksploziji jahte u kojoj je navodno povređeno sedam osoba nedaleko od obale Nju Džerzija verovatno je bila lažna, saopštila je američka obalska straža.Ta služba je započela istragu da utvrdi ko je odgovoran za potonju obimnu potragu i spasilačku operaciju koja je, prema lokalnim funkcionerim, koštala na stotine hiljada dolara, javio je AP.

Spasilačka operacija u kojoj je učestvovalo nekoliko službi, započela je pošto su vlasti primile radio poziv sa broda koji se predstavio kao "Blajnd dejt" (Bling Date). Osoba koja je uputila poziv javila je da se brod sa 21 osobom nalazi 27 kilometara od obale i da je povređeno nekoliko ljudi. Ta osoba je tvrdila da je brod potonuo, ali da su se svi spasli, jer su ušli u čamac za spasavanje. Posade Obalske straže i njujorški policijski helikopteri, međutim, nisu pronašli ni traga od ljudi u nevolji niti išta sumnjivo u vodi, pa je posle dva sata potrage postalo jasno da nije bilo nikakve ekplozije jahte.

Pet sati posle početka potrage, Obalska straža je obavestila spasilačke ekipe da se verovatno radi o lažnoj dojavi. Obalska straža je saopštila da će o ovome održati konferenciju za novinare u utorak ujutro na Menhetnu i obavestiće o incidentu i istrazi.

Komandir Obalske straže za Njujork Kenet Pjero saopštio je da su njegovi ljudi, kao i drugi koji su se uključili u potragu zbog lažne dojave bili izloženi nepotrebnom riziku.

Lažne dojave su krivično delo u SAD na federalnom nivou i za to je zaprećena kazna zatvora od pet do 10 godina, novčana kazna od 250.000 dolara, a osoba koja je to uradila dužna je da nadoknadi troškove spasilačke operacije Obalske straže.

Obalska straža i druge državne i lokalne agencije odgovorile su prošle godine na više od 60 lažnih dojava u severnom delu Nju Džerzija, grada Njujorka i regiona reke Hadson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track