(VIDEO) OLUJA ZEVS OPUSTOŠILA FRANCUSKU: Dvoje mrtvih, 600.000 kuća bez struje, a to nije sve...
Foto: Printscreen Twitter

Nevreme

(VIDEO) OLUJA ZEVS OPUSTOŠILA FRANCUSKU: Dvoje mrtvih, 600.000 kuća bez struje, a to nije sve...

Planeta -

U snažnom olujnom nevremenu nazvanom Zevs koje je zahvatilo Francusku, dve osobe su izgubile život a 600.000 domaćinstava je ostalo bez električne energije, što je najviše od 1999. godine, saopštile su spasilačke ekipe i vlasti.

Vozač kamiona koji je prevozio plinske boce poginuo je kada se teška grana odlomila i pala na njegovo vozilo u južnim Alpama, rekli su vatrogasci. Vozač automobila je smrtno stradao na jugozapadu zemlje kada se na njega srušilo stablo visoko 20 metara.

Oluja Zevs je pogodila zapad Francuske a predveče se premeštala prema središtu i jugoistoku zemlje. Francuska meteorološka služba je na zapadnoj obali izmerila "nesvakidašnju" brzinu vetra od 193 km/h.

Troje tinejdžera je teško povređeno na zapadu dok su išli u školu, a četvoro dece je lakše povređeno u Briveu, na jugozapadu u urušavanju školskog krova, saopštio je premijer Bernard Kazenuv.

U 17.00 sati po srednjeevropskom vremenu 600.000 domaćinstava je ostalo bez struje, objavila je energetska firma Enedis. Tako nešto nije viđeno od velike smrtonosne oluje 1999. u kojoj su poginule desetine ljudi, a 3 miliona domaćinstava je bilo u mraku.

Zbog jake kiše je zatvoren ulaz na jednu od autoputeva prema prestonici, dodao je on.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track