AMERI POSLALI RAKETNE BACAČE U JUŽNU KOREJU: Tvrde da to nije pretnja Pekingu i Moskvi
Foto: Reuters

Zaoštravanje situacije

AMERI POSLALI RAKETNE BACAČE U JUŽNU KOREJU: Tvrde da to nije pretnja Pekingu i Moskvi

Planeta -

Američki raketni bacači i druga oprema potrebna za postavljanje raketnog odbrambenog sistema stigli su u Južnu Koreju, saopštile su danas američka i južnokorejska vojska.

Planovi za raspoređivanje sistema odbrane THAAD ove godine izazvali su nezadovoljstvo u Severnoj Koreji, ali i Kini i Rusiji, koje moćne radare tog sistema vide kao bezbednosnu pretnju.

Vašington i Seul međutim tvrde da protivraketni sistem ne treba da bude pretnja ni Pekingu ni Moskvi.

Vojska SAD je saopštila da sistem THAAD treba da presretne i uništi balističke rakete kratkog i srednjeg dometa u zadnjoj fazi leta.

"Nastavak provokativnih aktivnosti Severne Koreje, uključujući jučerašnje lansiranje više raketa, samo potvrđuju mudru odluku da se rasporedi THAAD u Južnoj Koreji", izjavio je komandant pacifičke komande američkih snaga admiral Hari Haris.

Severna Koreja ispalila je juče četiri zabranjene balističke rakete koje su preletele oko 1.000 kilometara, od kojih su tri sletele u vode za koje Japan tvrdi da su njegova ekskluzivna ekonomska zona.

SAD i Južna Koreja najavili su prošle godine da će na južnokorejskoj teritoriji biti postavljen američki antiraketni sistem THAAD, jedan od tehnološki najrazvijenijih na svetu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track