KINESKI MINISTAR: Dve Koreje su kao vozovi koji jure jedan ka drugom, ako ne stanu sudariće se!
Foto: AP

Upozorenje

KINESKI MINISTAR: Dve Koreje su kao vozovi koji jure jedan ka drugom, ako ne stanu sudariće se!

Planeta -

Tenzije na Korejskom poluostrvu su kao "dva voza u ubrzanju" koja samo što se ne sudare, a da bi se ublažila kriza potrebna je akcija obe strane, ocenio je danas ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.

Vang je predložio da Severna Koreja obustavi nuklearne i raketne aktivnosti u zamenu za zaustavljanje zajedničkih vojnih vežbi koje sprovode SAD i Južna Koreja.

On je opisao pojačane tenzije između Severne Koreje sa jedne strane i Vašingtona i Seula sa druge, kao "dva voza u ubrzanju koja idu u susret jedan drugom, a da nijedna strana nije voljna da popusti".

"Pitanje je: Da li su te dve strane spremne za direktan sudar. Naš prioritet je sada da upalimo crveno svetlo i da postavimo kočnice na oba voza", rekao je Vang novinarima.

On je dodao da Kina "veruje u jednakost svih zemalja" i da "ne smatra da pojedine države treba da vode ostale".

Kina pojačava pritisak na Severnu Koreju, nekadašnjeg komunističkog saveznika, da odustane od nuklearnog i balističkog programa, navela je agencija AP, podsetivši da je Peking u februaru obustavio uvoz uglja iz Severne Koreje, a ta odluka će biti na snazi do kraja godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track