(VIDEO) HOROR U IRSKOJ: Objavljena imena 796 beba iz masovne grobnice u crkvi, odbacili ih kao smeće
Foto: Printscreen/ Youtube

Rođaci traže istinu

(VIDEO) HOROR U IRSKOJ: Objavljena imena 796 beba iz masovne grobnice u crkvi, odbacili ih kao smeće

Planeta -

Sestra Petra Mulriana možda je odbačena među bebama i decom pronađenom u kanalizaciji nekadašnjeg doma za neudate majke u irskom gradu Tuamu, no on to želi znati pouzdano.

Nakon službene istrage irska vlada prošle nedelje je objavila da su pronađeni ostaci tela beba, od novorođenčadi do trogodišnjaka, na tome mestu, što je užasnulo Irsku.

Broj tela nije poznat, ali tragovi dokumenata sugerišu da bi moglo biti oko 800 tela.

Za Mulrian, čija je majka bila neudata žena 1944. i provela prve četiri godine u domu u Tuamu pre nego što je udomljen, veliko otkriće donosi nadu da bi mogao saznati što se dogodilo s Marijan, mlađom sestrom koju nikada nije upoznao.

"Ono što sada tražim jeste da saznam: gde je ona?", rekao je Mulrian.

"Voleo bih da se njeni ostaci prenesu odande i da joj organizujem dostojanstvenu sshranu", rekao je čovek koji ima sedmoro dece i osmoro unuka.

Stopa smrtnosti dece u crkvenim institucijama znatno je viša nego u širem irskom društvu i verovatno je da će biti otkrivene i ostale neobeležene masovne grobnice.

Potvrde o smrti uglavnom navode infekcije poput boginja, bronhitisa, tuberkuloze, meningitisa i upale pluća, ali niko nije ustanovio zašto su tamo deca toliko više umirala nego u ostaloj populaciji.

"Moram da živim s tim da ne znam šta joj se dogodilo", rekao je Mulrjan koji je saznao da je imao sestru pre nekoliko godina.

Nakon otkrića ostataka dečjih tela u Tuamu, naslovnicama irskih medija dominirao je skandal koji je izazvao buru emocija. U ponedjeljak uveče, državna televizija objavila je imena 796 izgubljene dece, koja su se nizala na ekranu uz zvuke posmrtne muzike.

Govoreći pred parlamentom o domu u Tuamu irski premijer Enda Keni rekao je da su to "sobe strave" i dodao:

"Tuam nije samo groblje, to je društvena i kulturna grobnica. Nismo samo sakrili tela malih ljudskih bića, kopali smo duboko i još dublje da pokopamo svoje sažaljenje, svoje milosrđe i samu humanost", rekao je.

U svojoj nedjeljnoj propovedi u lokalnoj katedrali, tuamski nadbiskup Majkl Neri rekao je da je "užasnut i ožalošćen" i govorio o velikoj patnji i bolu zbog malenih i njihovih majki".

Ali neki rođaci izgubljenih beba u Tuamu nisu zadovoljni takvim odgovorima.

"Reči su reči. Želimo akciju. Je li ovo izvinjenje ženama i deci? Nije", rekla je Ana Korigan, čija su dva brata Džon i Vilijam Dolan prema evidenciji umrla.

"Trebalo bi uzeti DNK sa svih ostataka, uspostaviti DNK bazu. Potrebni su nam odgovori", rekla je.

Rođena 1956, Corrigan je odrasla kao jedino dete. Mnogo kasnije tokom života, nakon što su joj umrli roditelji, istraživala je istoriju svoje porodice i pronašla da je njena majka imala dvoje dece u domu Tuam 1946. i 1950. godine.

Oba deteta umrla su vrlo rano. Ima potvrdu o smrti za Džona, ali nema informacije o tome što se dogodilo Vilijamu.

"Bila sam uskraćena za braću. Odrasla sam misleći o tome da sam jedino dete. Sada moram izmeniti svoje mesto u porodici. Ja sam treće dete. Imam dvoje dece koja nemaju svoje ujake", rekla je.

"Ponekad plačem, ponekad razmišljam o tome šta sam izgubila", rekla je.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track