LIDERI EU PREDLAŽU EVROPU SA VIŠE BRZINA: Neki će moći da se brže razvijaju, a drugi neka ih stignu
Foto: Reuters 15 Jul 2016

Usvojena deklaracija

LIDERI EU PREDLAŽU EVROPU SA VIŠE BRZINA: Neki će moći da se brže razvijaju, a drugi neka ih stignu

Planeta -

Lideri EU danas u Briselu, drugog dana samita u sedištu Unije, pripremaju nacrt deklaracije koju nameravaju da svečano objave na samitu u Rimu krajem meseca povodom 60- godišnjice osnivanja bloka, a u tom dokumentu se daje prioritet Evropi "sa više brzina", navodi AFP.

Prema nacrtu u koji je francuska agencija imala uvid, 27 članica EU "radiće zajedno na unapređenju zajedničke dobrobiti kad je reč o razumevanju da neke od njih mogu da napreduju brže i više u nekim oblastima, ostavljajući otvorena vrata za one koji žele da im se kasnije pridruže".

EU će, kako se navodi u nacrtu deklaracije, "biti nepodeljena i nedeljiva" zajednica koja "deluje zajedno kad god je to moguće". U tom dokumentu se jasno daje prioritet Evropi "sa više brzina", što bi moglo da dodatno razgnevi zemlje poput Poljske koje su protiv toga da snažne članice EU idu napred same, ocenjuje francuska agencija.

Napori u cilju obezbeđivanja jačeg zajedništva kad je reč o budućnosti Evrope su, inače, u senci sukoba sa Poljskom zbog reizbora Donalda Tuska na čelo Evropskog saveta, čemu se Varšava protivila. Za "Evropu sa više brzina" su se pre nekoliko dana, na mini-samitu kod Pariza, založili lideri Nemačke, Francuske, Španije i Italije.

Međutim, Hina je pre dva dana prenela, pozivajući se na evropske diplomatske izvore, da na samitu EU koji će 25. marta biti održan u Rimu treba da se rodi nova EU sa 27 članica, ali sa ciljem jedinstva obnovljene integracije, a ne Evrope sa više brzina.

"Ključna poruka iz Rima treba da bude poruka jedinstva, nova beba treba da se zove jedinstvo, a ne Evropa s više brzina", rekao je diplomatski izvor, dodajući da Evropa sa više brzina treba da bude "upozorenje, a ne cilj".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track