PROMENE: Trampova velika čistka, traži ostavke 46 tužilaca
Foto: Reuters

Predsednik uvodi red u Ministarstvo pravosuđa

PROMENE: Trampova velika čistka, traži ostavke 46 tužilaca

Planeta -

Šef Bele kuće želi da se distancira od administracije svog prethodnika Baraka Obame. U SAD ima ukupno 93 savezna tužioca

VAŠINGTON - Donald Tramp, 45. predsednik SAD, krenuo je u veliku reformu Ministarstva pravosuđa nakon što je iz Stejt departmenta zatraženo da 46 tužilaca podnese ostavku!U pitanju su funkcioneri koje je postavila administracija Baraka Obame, bivšeg predsednika SAD.Direktan zahtevOstavke je direktno zatražio državni tužilac Džef Sešons. Ministarstvo pravde je saopštilo da je taj zahtev sličan onima koji su upućivani prilikom ranijih predaja vlasti. Ministarstvo navodi da su mnogi federalni tužioci imenovani u vreme Obamine administracije već napustili funkcije, ali da Sešons sada traži da ostavke podnese preostalih 46. U Sjedinjenim Državama ima ukupno 93 savezna tužioca.Sara Isgur Flores, portparol Ministarstva pravde, potvrdila je da je zahtev za ostavke stigao s najvišeg mesta:- U očekivanju da se ti položaji ponovo popune, profesionalni tužioci koji rade u ministarstvu će nastaviti da obavljaju neophodan posao - rekla je ona.Razgovor sa AbasomMediji su preneli i da je Tramp odbio ostavke dvojice tužilaca - Dejne Boentea, koji je pomoćnik ministra pravde, i Roda Rosenstajna, tužioca iz Merilenda.Pomalo neočekivano, Tramp je juče posle telefonskog razgovora pozvao svog kolegu iz Palestine Mahmuda Abasa da poseti Belu kuću.

Dobri rezultatiPAD NEZAPOSLENOSTIStatistika je neumoljiva, a ona kaže da je Trampova administracija ostvarila dobre rezultate u februaru, kad je otvoreno novih 235.000 radnih mesta na nivou cele zemlje. Nezaposlenost je pala na 4,7 odsto. Ukupno 95.000 novih radnih mesta je otvoreno u proizvođačkom sektoru, a 58.000 u građevinskoj industriji. Takođe je povećana i prosečna zarada, nakon što je cena prosečnog sata skočila na 26,09 dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja