KRVOPROLIĆE U NEMAČKOJ SPREČENO U POSLEDNJI ČAS: Islamisti planirali da raznesu tržni centar u Esenu
Foto: Reuter 11.03.2017.

Teroristički napad zaustavljen

KRVOPROLIĆE U NEMAČKOJ SPREČENO U POSLEDNJI ČAS: Islamisti planirali da raznesu tržni centar u Esenu

Planeta -

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer potvrdio je danas da postoji povezanost između pretnje terorističkim napadom na tržni centar u Esenu i takozvane Islamske države.

De Mezijer je za rekao da je nacionalna nemačka obaveštajna služba Savezna kancelarija za zaštitu ustava primila dojavu o napadu i prenela tu informaciju lokalnim bezbednosnim zvaničnicima u Esenu.

"Nekoliko puta izvršena je procena slučaja i ne može se eliminisati da je moglo da dođe do napada na tržni centar. To je sprečno", naglasio je de Mezijer.

Nemački mediji prethodno su objavili, pozivajući se na bezbednosne izvore koji su želeli da ostanu anonimni, da je nemački borac, pripadnik ID koji se nalazi u Siriji, kontaktirao preko društvene mreže za slanje poruka grupu boraca, koji se nalaze u Nemačkoj i u inostranstvu, i pokušao da ih motiviše da izvrše napad na tržni centar u Esenu.

Policija u Esenu saopštila je da je oslobodila je jednog od dvojice muškaraca, koje je zadržala u pritvoru nakon pretnje o terorističkom napadu na tržni centar u Esenu i da ispituje moguće kontakte pripadnika ID za kojeg se sumnja da stoji planiranja tog napada.

Prema navodima anonimnog izvora reč je o Nemcu koji je boravio u Siriji, a koji je pokušao da regrutuje nekoliko osoba za napad u Esenu.

Nemačke vlasti zatvorile su juče tržni centar u Esenu posle pretnje terorističkim napadom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track