NEKAD SU SE KLALI, DANAS ČUDO NEVIĐENO: Avganistan traži pomoć od Rusije!
Foto: Profimedia

Veliki napredak

NEKAD SU SE KLALI, DANAS ČUDO NEVIĐENO: Avganistan traži pomoć od Rusije!

Planeta -

Kabul je predložio Moskvi da uloži u 124 objekta radi podrške nacionalnoj ekonomiji, piše list Izvestija pozivajući se na avganistansku ambasadu.

"Mnoge objekte u Avganistanu su izgradili sovjetski stručnjaci i Rusija bi mogla da ih obnovi. Bilo ih je više od 100, tačnije 124. Navešću samo nekoliko od njih: tunel ’Salang‘, Kombinat za proizvodnju hleba u Kabulu, politehnički univerzitet, remontna fabrika ’Džangalak‘, kao i električna stanica u gradu Puli Humli“, rekao je izdanju ataše za trgovinsko-ekonomska pitanja Ambasade Avganistana u Moskvi Muhamed Kasem.

On je saopštio da je pitanje obnove avganistanske ekonomije, pre svega infrastrukturnih objekata, već bila tema na razgovorima sa ruskom stranom - ambasador Avganistana u Moskvi Abdul Kočaj sastao se sa zamenikom ministra energetike Rusije Jurijem Sentjurinom. Novakov zamenik je odmah nabrojao 30 ruskih firmi koje su već sad spremne da investiraju, naglasio je sagovornik ruskog lista.

Muhamed Kasem je dodao da predsednik Avganistana Ašraf Gani podržava napore za povećanje ruskog prisustva, za šta je formiran specijalni ekonomski savet.

Podsećamo, Avganistan je prizao Krim kao deo Rusije još krajem marta 2014, označivši novo poglavlje u prilično teškoj zajedničkoj istoriji dve zemlje. Naime, tadašnji SSSR i Avganistan su ratovali od kraja 1979. do početka 1989. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track