MUBARAK USKORO NA SLOBODI: Bivši egipatski predsednik ide kući!
Foto: Printscreen Youtube

Osuđen na doživotnu robiju ali su pale sve optužbe

MUBARAK USKORO NA SLOBODI: Bivši egipatski predsednik ide kući!

Planeta -

Egipatsko tužilaštvo složilo se da bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak bude pušten na slobodu, izjavio je njegov advokat Farid el Deb.

“Mubarak se trenutno nalazi u vojnoj bolnici u Kairu i moći će da se vrati kući kad mu to dopuste lekari”, dodao je advokat.

Mubarak je 2. marta, odlukom Kasacionog suda u Kairu, oslobođen optužbe za smrt demonstranata tokom pobune koja je dovela do njegovog svrgavanja 2011. godine.Bivši egipatski predsednik je osuđen na doživotni zatvor 2012. godine, ali je pravosuđe zatražilo novo suđenje koje ga je 2016. oslobodilo te optužbe.

Kasacioni sud je potvrdio tu odluku, a to je poslednja sudska procedura protiv Mubaraka od niza optužbi protiv njega.Mubarak je na tom suđenju optužen da je umešan u ubistvo demonstranata prilikom pobune koja je trajala 18 dana i tokom koje je ubijeno 850 osoba u sukobu s policijom.

Bivši egipatski predsednik je najveći deo vremena proveo u vojnoj bolnici od svog hapšenja 2011. godine.Bio je prvi predsednik svrgnut s vlasti tokom talasa uličnih protesta u arapskim zemljama regiona, pokretom koji je nazvan “Arapsko proljeće”, a na vlasti je bio više od 30 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track