RUSIJA MONARHIJA: Putin opet odbio krunu cara
Foto: Reuters

Svašta mu traže

RUSIJA MONARHIJA: Putin opet odbio krunu cara

Planeta -

MOSKVA - Premijer Krima Sergej Aksjonov zatražio je da Rusija ponovo postane monarhija, a predsednik Vladimir Putin postane car ili, ako to neće, doživotni predsednik s neograničenim ovlašćenjima.

- Nama u Rusiji nije potrebna demokratija kakvu predstavljaju zapadni mediji. Mi imamo sopstvenu pravoslavnu tradiciju i verujem da je Rusiji neophodna monarhija - rekao je Aksjonov.

Kako prenose agencije, on je pomenuo da bi Vladimir Putin mogao da dobije carsku titulu.

- Demokratija je nepotrebna danas, ako se imaju u vidu trenutna situacija i spoljni neprijatelji. Zbog toga je neophodno barem dati Putinu veća ovlašćenja, ravna diktatorskim, ili mu dati titulu doživotnog predsednika. On nema alternativu, mora da vlada do kraja života - rekao je Aksjonov.

Kremlj je odbacio ovu ideju.

- Vladimiru Putinu se ne sviđa ideja vraćanja monarhije. Ni ideje o proširenju predsedničkih ovlašćenja mu se ne sviđaju. Više puta u poslednjih pet godina su ga pitali o tome i on je više nego jednom odgovorio da nije optimista prema takvoj praksi. To je dobro poznato - rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog lidera.

Ne pada mu na pamet monarhija: Vladimir Putin (Foto: AP)
Ne pada mu na pamet monarhija: Vladimir Putin (Foto: AP)

Ovo nije prvi put da neko traži da se Putinu da carska titula. U januaru tu ideju je izneo i sveštenik ruske crkve Vsevolod Čaplin.

- Mi smo zemlja sa monarhističkim mentalitetom, imamo takva shvatanja da Rusija ne može da bude bez cara. Mogli bismo da obnovimo monarhiju s Putinom kao carom ili nekim naslednikom Romanovih, a moguće bi bilo i biranje cara - poručio je on.

Nova uredbaPRIPAJANJE VOJSKE JUŽNE OSETIJERuski predsednik Vladimir Putin u utorak je naredio svojim službenicima da potpišu ugovor kojim će oružane snage gruzijske pokrajine Južne Osetije de fakto uklopiti u zapovednu strukturu Vojnih snaga Rusije. Gruzija je osudila taj potez. Moskva de fakto već godinama kontroliše Južnu Osetiju, ali je dosad tu regiju službeno tretirala kao nezavisnu državu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 3. epizoda: Tajfun - najveća nukelarna zver ispod mora!

N.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track