PESKOV ODUVAO SAD: Hakeri koje ste uhapsili zbog Jahua nisu naši obaveštajci i nemamo veze sa njima
Foto: AP

Sajber kriminal

PESKOV ODUVAO SAD: Hakeri koje ste uhapsili zbog Jahua nisu naši obaveštajci i nemamo veze sa njima

Planeta -

Dan nakon što su SAD optužile dva ruska obaveštajca i još dve osobe za hakovanje 500 miliona naloga kompanije Jahu, Kremlj je odbacio umešanost Moskve u te navode.

"Više puta smo ponovili da nema govora o bilo kakvoj zvaničnoj umešanosti bilo koje ruske službe, uključujući i Federalnu službu bezbednosti u bilo koje nezakonite sajber aktivnosti", rekao je Peskov novinarima u Moskvi, preneo je Rojters.

Američko Ministarstvo pravde optužilo je juče dvojicu pripadnika ruske Federalne službe bezbednosti za krađu korisničkih naloga na servisu "Jahu" (Yahoo), objavio je danas "Vašington post".

Ovom optužnicom Amerika prvi put tereti ruske zvaničnike za sajber kriminal, a reč je o službenicima Federalne službe bezbednosti Dmitriju Dokučaevu i Igoru Suškinu.

U optužnici se pominju i Aleksej Belan, jedan od najtraženijih sajber kriminalaca i Karim Baratov, kanadski državljanin, rođen u Kazahstanu koji je juče uhapšen.

"Jahu" je prethodno saopštio da je upadom na njihov servis 2014. godine bilo pogođeno oko 500 miliona naloga, preneo je BBC.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track