(VIDEO) ČAK I AMERIKANCI PRIZNALI: Ruski specijalci sve bolji i bolji
Foto: Wikipedia

Biće jači od Foka

(VIDEO) ČAK I AMERIKANCI PRIZNALI: Ruski specijalci sve bolji i bolji

Planeta -

Za razliku od američkih jedinica Delta ili Mornaričke foke, relativno nova ruska Komanda snaga za specijalne operacije se daleko manje velikodušno finansira, piše Nešnal interest.

Međutim, to nije sprečilo jedinicu da se odlično pokaže tokom "okupacije" Krima, kao i u operacijama u Siriji. Uzimajući u obzir da Rusija aktivno radi na jačanju svoje vojne moći, njene specijalne snage bi iznenada mogle da "izazovu" američke snage, navodi list.

Kremlj je usvojio lekcije Zapada koje dokazuju korisnost jedinica specijalnih snaga, te je stvorio svoje formacije ekvivalentne poznatim američkim jedinicama Delta. U Rusiji je jedinica nazvana Komanda snaga za specijalne operacije (KSSO), piše Nešnal interest.

O stvaranju KSSO Generalštab Oružanih snaga Rusije prvi put je obavestio javnost još u martu 2013. godine. Iako je ta jedinica prilično mlada, za kratko vreme svog postojanja ona je već uspela da se pokaže i stekne iskustvo u borbi, i to uprkos činjenici da se jedinica finansira daleko manje velikodušno nego borci "Delte" ili Mornaričkih foka.

Kao i Britanska specijalna služba, koja je u svoje vreme bila model po kojem je nastao odred "Delta", KSSO nema skupu opremu ni specijalnu infrastrukturu, za razliku od svojih američkih kolega.

"Oni, naravno, nemaju novca za specijalizovane helikoptere i vazdušni saobraćaj“, komentarisao je ekspert za naoružanje Majkl Kofman. Na primer, Zajednička komanda za specijalne operacije SAD ima napredne višenamenske helikoptere Sikorski UH-60, koji su 2011. godine bili uključeni u operaciju likvidacije Osame bin Ladena u Pakistanu, ističe list.

Međutim, čak i bez posebnih tehničkih inovacija, KSSO prilično uspešno savladava svoje zadatke. "Najznačajniji uspeh" bi moglo da bude "zauzimanje Krimskog poluostrva“ 2014. godine. "Prvo učešće jedinice u pravoj borbi bilo je prilično nezaboravna aneksija Krima, a posebno zauzimanje Parlamenta na samom početku", smatra Majkl Kofman.

Posle te operacije ljudi su ruskim jedinicama za specijalne namene dali nadimak "ljubazni ljudi". Osim toga, elitna ruska komanda se pokazala i u Siriji.

"Tamo je KSSO učestvovala u misijama počevši od potrage za crnim kutijama oborenog ruskog aviona Su-24M u novembru 2015. godine, do prepoznavanja ciljeva udara krstarećih raketa, napada iz zasede iza neprijateljskih linija, ciljanih likvidacija važnih objekata i odgovora na napade pojedinačnih militantnih grupa“, navodi Kofman, koji dodaje da se zna da je ubijeno četiri vojnika KSSO.

Istovremeno, "stiče se utisak da je komanda igrala važnu ulogu u bici za Palmiru u proleće 2016. godine i aktivno podržavala sirijske snage tokom ofanzive na Alep prošle jeseni".

Međutim, princip rada KSSO, u čijem sastavu je danas 2.000 ljudi, još je u razvoju, jer Rusija nastavlja da poveća svoju vojnu moć. Ta jedinica je deo mnogo veće grupe snaga za specijalne namene u zemlji.

"Glavni zadatak KSSO je da pripremi kohezivni tim, a ne pojedinačne vojnike", objašnjava Kofman. Pripadnici komande uče da skaču sa padobranom, planinare, rone, deluju u uslovima ulične borbe i zaštite vojnog vrha na bojnom polju. Takođe, veliki naglasak se daje na snajpersku obuku gde se ne žale sredstva za opremu.

S obzirom na to koliko brzo KSSO i druge jedinice za posebne namene Rusije stiču iskustvo i veštine, one bi mogle da postanu "jedan od najistaknutijih protivnika koji bi jednog dana možda mogao da izazove američke snage", smatra "Nešnal interest".

SILA 4. epizoda SEAL: Sve tajne "američkih foka"!

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track