(VIDEO) OVA OPATICA JE NAJRADIKALNIJI LEVIČAR ŠPANIJE: Zbog svoje partije je i izašla iz Crkve
Foto: Youtube Screenshot/CAJACANARIAS

Tereza Forkades

(VIDEO) OVA OPATICA JE NAJRADIKALNIJI LEVIČAR ŠPANIJE: Zbog svoje partije je i izašla iz Crkve

Planeta -

Tereze Forkades se deklariše kao radikalna levičarka i suprotstavlja se crkvenom učenju (zalaže za pravo na pobačaj, rukopolaganje žena sveštenika, afirmaciju homoseksualnog načina života).

U crkvenim i konzervativnim krugovima u Hrvatskoj koji uskoro treba da poseti, na nju ponovno se gleda kao na svojevrsnu provokaciju. Jer ona ne dolazi kao opatica, nego kao političarka.

U benediktinskom redu dobila je privremeni otpust kako bi se potpuno posvetila politici i svojoj stranci koja se zalaže za nezavisnost Katalonije i socijalističko društvo. Kako je sama objasnila, njeni nadređeni su se setili kako bi sestra Forkades mogla da traži to “oslobođenje” koje opatice obično traže kada se, recimo, trebaju da se brinu o bolesnim roditeljima. Ovde nije reč o roditeljima, nego o političkim izborima – izboru za lokalni parlament Katalonije – na koje je Forkades željela da izađe premda, prema podacima sa kojima raspolažemo, nakraju to nije učinila.

Otpust joj ističe 2018. kada će se, rekla je, vratiti u red i obući odoru – pojasnio je njen status Goran Andrijanić, glavni urednik portala Bitno.net.

On navodi sličan slučaj, premda suprotan jer je reč o radikalnom desničaru, poljskom kaluđeru Jaceku Miedlaru iz reda lazarista. Bio je usko povezan s političkim pokretom “narodovci” koji mediji svrstavaju u “ekstremno desne” političke grupacije, zbog koketiranja s antisemitizmom i ekstremnim nacionalizmom, a na kraju je suspendovan.

Isti problem imao je nedavno preminuli don Ivan Grubišić, koga je zbog izbora u Sabor suspendovao splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić oduzevši mu sve svešteeničke ingerencije, a koje su mu vraćene nakon povlačenja iz političkog života.

Ili pak primer nekadašnje opatice Bernardice Juretić koja je napustila redovničku službu i posvetila se humanitarnom i političkom radu, ali se nakon napuštanja redovničke zajednice više nije predstavljala kao časna sestra.

Teresu Forkades na službenim stranicama HNK, gde će nastupiti u "Filozofskom teatru" i dalje nazivaju "ikonom evropske levice i najradikalnijom časnom sestrom Evrope“.

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track