Najnovije vesti

MAĐARI ZATVARAJU GRANICU SA SRBIJOM! Migranti od danas u kontejnerima za prevoz robe
Foto: Reuters

Orban se nije šalio

MAĐARI ZATVARAJU GRANICU SA SRBIJOM! Migranti od danas u kontejnerima za prevoz robe

Planeta

Mađarska je saopštila da je spremna da od danas počne sa zatvaranjem tražilaca azila u kampove na svojoj južnoj granici sa Srbijom, nakon što je ovog meseca usvojila zakon o tome koji je izazvao kritike grupa za zaštitu ljudskih prava i UN.

Od danas, tražioci azila koji uđu u Mađarsku kao i oni koji se trenutno nalaze u toj zemlji biće zatvarani u te kampove dok im zahtevi ne budu obrađeni.

 

"Službe za zaštitu granice su u potpunosti spremne za stupanje na snagu pojačanog legalnog zatvaranja granice 28. marta", saopštilo je juče mađarsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 

 

Policija, odbrambene snage i Kancelarija za imigraciju i azil sprovele su potrebne pripreme za primenu ove nužne mere, navodi se u saopštenju.

 

Ministarstvo ističe da je cilj ograničenja "sprečavanje migranata sa nejasnim statusom da se slobodno kreću po teritoriji zemlje i Evropske unije, kako bi se time smanjio bezbednosni rizik od migracija".

 

 

Vlada je saopštila da su 324 kontejnera postavljena na dve odvojene lokacije koje se nazivaju "trazitnim zonama", a izgrađene su uz ogradu koju je Mađarska podigla duž granice duge 175 kilometara 2015. godine.

 

Mađarski parlament usvojio je 7. marta zakon o sistematskom zatvaranju svih tražilaca azila u kampove na granici, koji su sačinjeni od prilagođenih kontejnera za prevoz robe.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...