(VIDEO) PUTIN ZAČEPIO USTA RATNOHUŠKAČIMA: Rusija neće ratovati, niti se utrkivati sa Amerikom!
Foto: Printscreen RT

Forum u Finskoj

(VIDEO) PUTIN ZAČEPIO USTA RATNOHUŠKAČIMA: Rusija neće ratovati, niti se utrkivati sa Amerikom!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija pokušava da minimalizuje posledice mogućeg američkog napada.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da njegova zemlja ne namerava niti da ratuje, niti da se utrkuje sa SAD, koje na odbranu troše najviše sredstava od svih država na svetu.On je na forumu „Arktik — teritorija dijaloga“, koji se održava u Arhangeljsku, rekao da Moskva računa na to da će se odnosi sa Vašingtonom normalizovati, što je moguće pre.

Putin se osvrnuo na optužbe da se Rusija mešala u predsedničke izbore u SAD, ali i na „špijunske“ susrete ruskog ambasadora sa američkim zvaničnicima rekavši da su u pitanju apsolutne gluposti.„Čitajte mi sa usana — NE“, rekao je ruski predsednik.

Kada je reč o pretnjama, Putin smatra da najveći pritisak dolazi upravo iz SAD, dok Rusija nastoji da minimalizuje posledice od potencijalnog napada.

foto printscreen sputnjik/Sergeй Guneev
foto printscreen sputnjik/Sergeй Guneev

„I sada Rusiju neko optužuje za agresivno ponašanje? To je čisto licemerje. Ruska vojna aktivnost, za razliku od američke, lokalnog je karaktera, jedinice se pozicioniraju na sopstvenoj teritoriji, dok Vašington to čini globalno“, istakao je ruski predsednik.

On je dodao da američke vojne aktivnosti "predstavljaju određenu pretnju" i dodao da rusija ima pravo da obavlja vojne aktivnosti na svojoj teritoriji.

"Oblasti gde obavljamo svoje vojne aktivnosti su na teritoriji Rusije", dodao je on.

"Ono što mi radimo je lokalnog karaktera, a ono što SAD rade na Aljasci je globalne prirode. Protivraketni sistem je tamo razmešten. Ovaj sistem je jedan od najozbiljnih problema novijeg doba u bezbednosnoj sferi. To nije samo odbrambeni sistem, to je deo nuklearnog potencijala donet na periferiju", rekao je on.

"To nije nešto što sprečava nuklearni napad, ali je nešto što bi moglo da minimalizuje takozvani udar odmazde", objasnio je ruski predsednik.

Putin je dodao da Rusija ne želi na bilo koji način da bude u ratu ili sukobu sa SAD, koje troše mnogo više od bilo koje zemlje na odbranu. Ruski predsednik je objasnio da, iako su odnosi između Moskve i Vašingtona trenutno "na nultom nivou", računa da će se situacija poboljšati a što se to pre desi, biće bolje.

"Različite političke snage u SAD izgraju na antirusku kartu da ojačaju pozicije pojedinih političara", dodao je Putin i ocenio kao besmislicu tvrdnje da je ruski ambasador u SAD imap "špijunske" sastanke sa zvaničnicima povezanim sa Trampom.

Putin je takođe kritikovao način na koji se ruski ambasador tretira u SAD. Njegovi kontakti su ograničeni a sastanci koje obavlja su pod prismotrom i smatraju se špijunskim aktivnostima.

Putin je upozorio da je pokušaj nekih političkih snaga u SAD da američko-ruske odnose dovedu do tačke "karipske krize" velika greška.

Foto Printscreen Youtube
Foto Printscreen Youtube

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je spreman za susret sa američkim predsednikom Donaldom Trampom na samitu arktičkih zemalja u Finskoj.

"Verujem da Finska odgovara toj svrsi, a Helsinki je vrlo zgodan za organizaciju događaja kao što je ovaj", rekao je Putin, odgovarajući na pitanje da li misli da je sastanak između njega i Trampa moguć u Finskoj.

Međutim, dodao je da se za ovaj događaj "obe strane" moraju dobro pripremiti.

"Ako se to dogodi, mi - i ja lično - rado će učestvovati u tom događaju. Ako ne, sastanak (s Trampom) najverovatnije će biti održan u okviru samita G20", zaključio je Putin.

(KURIR TV) DA LI SE RUSIJA I SAD SPREMAJU ZA 3. SVETSKI RAT? Tramp i Putin jačaju nuklearno oružje!
Foto Printscreen Youtube RT
Foto Printscreen Youtube RT

Finski predsednik Sauli Ninisto rekao je ranije da će njegova zemlja "biti vrlo srećna ukoliko bude imala priliku da održi takav samit."

(RT, Sputniknews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track