Izvinili se ženi za nasilni abortus u 7. mesecu

Suspendovani službenici

Izvinili se ženi za nasilni abortus u 7. mesecu

Planeta -
Najkorektnije bi bilo da su lokalne vlasti dozvolile Feng da se porodi, a da zatim od nje i njene porodice nastoje da naplate kaznu

PEKING - Kina je suspendovala trojicu gradskih službenika Ankaga u provinciji Šansi i uputila izvinjenje ženi koja je bila primorana da u sedmom mesecu trudnoće izvrši abortus, a slučaj je izazvao veliko ogorčenje javnosti nakon što su na internetu objavljene slike majke i mrtvog fetusa.

Slučaj je ponovo pokrenuo oštre kritike na račun zakona o kontroli rađanja koji iako ima za cilj da smanji nekontrolisani priraštaj stanovništva, vrlo često je izgovor za najgrublja kršenja ljudskih prava i nasilne abortuse i sterilizaciju žena.

Zakonom iz 1970. porodicama u gradovima dozvoljeno je da imaju samo jedno dete, a ako žele još jedno moraju da plate takozvanu kaznu.

Lokalni zvaničnici su prvo prebili 27-godišnju Feng Jianmej, a zatim je silom naterali na abortus u trenutku kada je bila u sedmom mesecu trudnoće zato što njena porodica nije imala para da plati kaznu od oko 6.000 dolara koliko je potrebno za rađanje drugog deteta, piše danas kineska štampa.

Šokantne fotografije nje i njenog sedmomesečnog umrlog deteta na bolničkom krevetu postavio je njen brat na jednu društvenu mrežu i one su za kratko vreme obišle svet izazivajući ogorčenost i osudu javnosti. Gradske vlasti Ankanga, grada na severozapadu zemlje u provinciji Šansi gde živi Feng, saopštile su da je zamenik gradonačelnika posetio Feng i njenog muža u bolnici i uputio im izvinjenje.

Taj zvaničnik im je rekao da će gradski službenici koji su naterali Feng da abortira biti suspendovani i da će biti pokrenuta istraga, navodi agencija Sinhua. Ta agencija dodaje da Feng u legalnom smislu nije imala pravo da rodi drugo dete jer nije platila kaznu, ali i ističe da su abortusi u poodmakloj trudnoći strogo zabranjeni jer mogu da životno ugroze majku.

"Najkorektnije bi bilo da su lokalne vlasti dozvolile Feng da se porodi, a da zatim od nje i njene porodice nastoje da naplate kaznu", smatra kineska državna agencija.

Pažnja: Fotografija uznemirujućeg sadržaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track