RUSKI CRTANI FILM KOJI JE POKORIO PLANETU: Maša i Medved obaraju sve rekorde u inostranstvu!
Foto: Printscreen/Youtube

Rekordna popularnost

RUSKI CRTANI FILM KOJI JE POKORIO PLANETU: Maša i Medved obaraju sve rekorde u inostranstvu!

Planeta -

Crtani film "Maša i Medved“, koji je napravljen po motivima ruskih narodnih bajki, počeo je da postiže uspeh 2009. godine, piše Liberasion. Danas serijal može da se pohvali rekordnom popularnošću izvan granica Rusije, možda čak i većom nego što je ima Vladimir Putin, piše francuski list.

Malena devojčica-nevaljalica i njen prijatelj medved-gunđalo sa dobrim srcem, postigli su veliki uspeh. Crtani film "Maša i Medved“ nastao u malom studiju u Moskvi preveden je na 25 jezika i prikazuje se u stotinu zemalja.Početkom godine neumorni dvojac stigao je u francuske bioskope.

"Sedamnaesta epizoda crtanog filma, koja je imala dve milijarde pogleda na Jutjubu, postala je peti najgledaniji video u istoriji sajta“, navodi Liberasion.

Nove epizode crtanog filma nastaju u studiju Animakord, u maloj neprimetnoj zgradi ušuškanoj među mnogospratnicama u rezidencijalnom delu Moskve. Oba lika rođena su kao rezultat spajanja poznatih ruskih bajki i mašte sovjetskog animatora Olega Kuzovkova.

"Devedesetih godina Oleg je radio zajedno sa poznatim sovjetskim animatorima u moskovskom studiju ’Pilot‘. Dobio je ideju da napravi priču o devojčici i medvedu u 3-D formatu. Ali taj projekat bio je u to vreme tehnički neizvodljiv“, kaže Dmitrij Lovejko, koproducent "Maše i Medveda“.

Posle raspada SSSR-a Kuzovkov ide u SAD da tamo razvije svoj projekat.

"On je tamo otvorio studio, ali bez obzira na njegovo iskustvo i reputaciju to mu nije uspelo“, piše Liberasion. Ranih 2000-ih on se vraća u Moskvu i nalazi novac koji mu omogućava da realizuje svoju ideju u praksi.

"Takođe imamo kancelariju u Majamiju“, objašnjava umetnica studija. "Sva naša scenarija se pišu tamo.“Međutim, osvajanje sveta crtani film je počeo tek 2009. godine, ističe list.

Ne postoji ništa lakše nego da zavolite ove likove. Medved, bivša cirkuska zvezda, i devojčica sa tradicionalnom ruskom maramom, na iznenađenje moskovskog studija, bili su dovoljni da se postigne rastući uspeh u arapskom svetu.

Da bi se probili u Evropu, studio je morao da privuče marketing menadžere. Prvo je trebalo osvojiti žiri međunarodnih festivala animiranih filmova.

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

"Cilj nije bio da se pokaže javnosti, već da se oko sebe stvori publika, svet ’Maše i Medveda‘. Napravili smo spinof, pesme, karaoke, nalepnice… I tako je rođen brend.“

Tada produkciju studija počinju da primećuju međunarodne televizije, pre svega francuske. Frans televizion i Kanal plus postaju su njeni stalni emiteri.

"Naša publika bila je spremna za materijalno ovaploćenje ’Maše‘ zbog naših sekundarnih proizvoda“, objašnjava koproducent.

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

"Izvedeni proizvodi čine 65-70 odsto našeg prihoda“, ističe Oksana Ševeljeva, menadžer za licencu.Crtani film takođe ima uspeh na internetu, gde su nove epizode dostupne besplatno.

"Umesto da se borimo protiv pirata, mi sa njima sarađujemo, jer oni doprinose širenju naših proizvoda“, objašnjava Dmitrij Lovejko.

Na zahtev nekih ljubitelja da se emituje dugometražna verzija, tim jednoglasno izjavljuje: "To je nemoguće, to je preskupo, bili bi nam potrebni novi studio i novi ljudi, a mi nismo Holivud.“

Studio ponekad mora da brani svoju tvorevinu. Liberasion navodi da su američki mediji jednom uspeli da pronađu propagandu u crtanom filmu.

"Mi pripadamo jednom od retkih ruskih studija koji ne dobija sredstva od Ministarstva kulture“, rekao je Lovejko.Ali roditelji se, takođe, pitaju: Da li će deca početi da imitiraju ovu hirovitu i hiperaktivnu devojčicu koja muči svog druga medveda, lika koji podseća na roditelje?

"Nesvesno ili ne, ali kreatori crtanog filma stvorili su lik Maše koji nije sposoban za ispoljavanje ljubavi, saosećanja i nežnosti“, kaže Lidija Matvejeva, profesor psihologije na MGU. "Maša mora da oseća bol drugih kao svoje, a to ne postoji“.

Dmitrij Lovejko priznaje: "Tačno je da Maša ima infantilni karakter, ali je istovremeno ona veoma savremena. Ona se čini hiperaktivnom i sebičnom, ali u srcu je veoma plemenit lik“.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja