STRUČNA ISTRAGA, NE ETIKETIRANJE KRIVCA: Rusija dala predlog rezolucije o napadu na Idlib
Foto: Reuters

Odloženo glasanje

STRUČNA ISTRAGA, NE ETIKETIRANJE KRIVCA: Rusija dala predlog rezolucije o napadu na Idlib

Planeta -

NJUJORK - Rusko stalno predstavništvo pri UN je saopštilo da je Rusija Savetu bezbednosti UN predločila svoj nacrt rezolucije u vezi napada u sirijskoj provinciji Idlib, za koji se sumnja da je izvršen hemijskim oružjem, preneli su ruski mediji.

"Mi smo predložili svoj kratki nacrt, usmeren na realno izvođenje istrage, a ne na imenovanje krivaca kao da su činjenice već ustanovljene", saopštio je pres-sekretar stalnog predstavništva Rusije pri UN Fjodor Stržižovski.

On je dodao da su članovi SB počeli s konsultacijama radi izrade "kompromisnog nacrta" rezolucije. Ranije je zamenik šefa ruske diplomatije Genadij Gatilov izjavio da je Rusija spremna da stavi veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o Siriji ako je partneri brzo stave na glasanje, bez prethodnih konsultacija.

Genadij Gatilov: Rusija će staviti veto ako zapadne zemlje stave na glasanje zbrzanu rezoluciju sa osudum (Foto: AP)
Genadij Gatilov: Rusija će staviti veto ako zapadne zemlje stave na glasanje zbrzanu rezoluciju sa osudum (Foto: AP)

SAD, Francuska i Velika Britanija su sazvale vanrednu sednicu SB UN i predložili nacrt rezolucije u kojem se odgovornost za događaj prebacuje na sirijske vlasti. Gatilov kaže da zapadne kolege namerno žele da ubrzaju proces i usvoje rezoluciju što pre.

"Međutim, u Savetu bezbednosti se ne radi brzo. Naravno, oni i bez konsultacija mogu da stave ovo pitanje na glasanje, ali će, očigledno, na to dobiti naš kategorični veto", rekao je on i naglasio da je Rusija tokom konsultacija o rezoluciji SB UN o hemijskom napadu u Siriji insistirala da se na mesto incidenta pošalje mešovita misija koja bi dala objektivnu ocenu ovog događaja.

Francuski ambasador u UN Fransoa Delatr u međuvremenu je rekao novinarima da Savet bezbednosti vodi razgovore na konstruktivan način. On je dodao da Francuska veruje da bi rezoluciju trebalo doneti što pre, ali da je malo verovatno da će Savet glasati o rezoluciji u sredu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track